De Franse Slag Mars bij het monument aan de Postbrug.
De Franse Slag Mars bij het monument aan de Postbrug. Daniëlle de Schipper

Zesde Franse Slag Mars in Kapelle

KAPELLE - In Kapelle wordt in het kader van de Franse week, Toujours Kapelle, op zaterdag 18 mei voor de zesde keer de Franse Slag Mars gehouden. Start en finish zijn zoals altijd in dorpshuis De Vroone, CDVereekestraat 74 in Kapelle.

Er worden zeven verschillende routes uitgezet, die vooral in het buitengebied van Kapelle en Wemeldinge liggen. De routes lopen voor een deel over onverharde wandelpaden. Onderweg zijn op regelmatige afstanden rust- en stempelposten ingericht. Er kan worden gekozen uit routes van 5, 10, 15, 20, 24, 33 en 40 km.

Behalve de 5 km gaat het in het algemeen vanuit Kapelle in oostelijke en noordelijke richting, voor een deel ook langs natuurgebied De Kapelse Moer, waar op dat moment veel vogels broeden en hun jongen opkweken. Ook het monument bij de Postbrug, waar Franse militairen in 1940 streden tegen de oprukkende Duitse overmacht, ligt aan de route.

De langste twee routes komen door Wemeldinge en langs de Oosterschelde.

Vlak voor de Franse Militaire Begraafplaats komen alle routes weer samen. Speerpunt langs het laatse stuk van de route is het met kransen van de herdenking getooide monument op het Franse ereveld, waar twee dagen daarvoor de Franse herdenking is gehouden.

Verder gaan alle routes over de Kunstmarkt, die op dezelfde dag wordt gehouden in de tuin van de Nederlands Hervormde kerk, en vlak voor de finish langs oorlogsmuseum Vitality, dat vooral de rol van de Franse inzet in 1940 belicht. Bij het museum wordt een militair kampement ingericht en worden ook re-enactment-activiteiten gehouden.

De officiële 'opening' van de wandeltocht is om half tien bij De Vroone, door de start van het defilé met militaire voertuigen door Kapelle. Voor alle starttijden kijk op www.franseslagkapelle.nl.

Helaas zijn in het afgelopen jaar de laatste twee Franse oud-strijders overleden, die via oorlogsmuseum Vitality nog betrokken waren bij de herdenkingen in Kapelle. Het is daarom des te meer van belang dat met de Franse Slag Mars de herinnering in stand wordt gehouden aan de Franse militairen die hier in 1940 hun leven in de waagschaal stelden voor onze vrijheid.

www.franseslagkapelle.nl, www.oorlogsmuseumvitality.nl[l]