De loswal van het Kanaal door Zuid-Beveland bij Hansweert en Schore.
De loswal van het Kanaal door Zuid-Beveland bij Hansweert en Schore. Foto: Britta Janssen

Omwonenden loswal niet uitgekocht

HANSWEERT - De drie bedrijven bij de loswal bij Hansweert en Rijkswaterstaat willen niet de naastliggende huizen opkopen om de klachten over geluidsoverlast op te lossen en tegelijkertijd meer bedrijfsruimte te creëren. Dat bracht vorige week dinsdag wethouder Jaap Sinke van de gemeente Reimerswaal, die tussen de partijen bemiddelde, naar buiten.

DOOR BRITTA JANSSEN


De Raad van State oordeelde in 2017 dat in het bestemmingsplan voor de loswal te weinig rekening is gehouden met de belangen van omwonenden. Ze gaf de gemeenten Reimerswaal en Kapelle - de loswal valt ook deels op haar grondgebied - de opdracht om uiterlijk in november een nieuw bestemmingsplan te maken.

'Geen extra ruimte
voor bedrijven'

Daarin moet er meer aandacht zijn voor de omwonenden van de loswal.

Investering
Het opkopen van de vier huizen in de buurt zou de beste oplossing zijn voor de overlast, zei wethouder Sinke dinsdag. “We hebben hiervoor uitvoerig overleg gehad met alle partijen.” In dit scenario zouden Rijkswaterstaat, die werkt aan het opknappen van de sluisdeuren, samen met de drie bedrijven bij de loswal - de scheepswerf, zandhandel en aannemingsbedrijf - de huizen kopen. “Rijkswaterstaat heeft laten weten de huizen niet te willen opkopen en de aannemer voor de renovatie van de sluisdeuren moet ervoor zorgen dat de werkzaamheden geen overlast voor omwonenden veroorzaken”, aldus de wethouder. “De drie bedrijven hebben laten weten dat het kopen van de woningen, hoewel het ruimte schept voor de bedrijfsactiviteiten, een te grote investering is.”

Handhaven
Daarmee is het opkopen van de huizen van de baan. “We zijn nu gedwongen om in het nieuwe bestemmingsplan de bedrijven geen extra ruimte te bieden”, stelt de wethouder.

'Open eindjes
moeten eruit'

“Ook nemen we een regeling op waarbij de RUD (Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland, redactie) beter kan handhaven op overlast.” De RUD voert milieu- en veiligheidstaken uit voor de Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en provincie Zeeland. In de huidige vergunning mag er bij de scheepswerf vier tot zes weken per jaar ook ‘s nachts gewerkt worden. De Raad van State oordeelde dat dit te vaag is om te kunnen controleren. “We werken samen met deskundigen aan een scherpere formulering om beter te kunnen handhaven. De open eindjes richting de bewoners moeten eruit.”

Juni
In juni wil het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad een concept voor het nieuwe bestemmingsplan voorleggen. Die bevat dan ook de preciezere formulering voor de handhaving. Het gaat volgens de wethouder lukken om in november een nieuw bestemmingsplan vast te stellen.[l]