Organist Mark Christiaanse bij 'zijn' Bätz-Witte orgel. FOTO COBY WEIJERS
Organist Mark Christiaanse bij 'zijn' Bätz-Witte orgel. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Meer variatie in concerten Kapelse kerk

KAPELLE - Het historische Bätz-Witte orgel in de Hervormde Kerk in Kapelle leent zich goed voor samenspel met andere instrumenten. Om dat te laten horen aan een zo breed mogelijk publiek, ook niet-gemeenteleden, is er de komende maanden een reeks nieuwe concerten in de kerk.

DOOR BRITTA JANSSEN

Waar er tijdens concerten in de Kapelse kerk eerst voornamelijk orgelmuziek te horen was, komt daarin met de oprichting van de stichting Bätz-Witte Concerts verandering. Eind trad tijdens het eerste concert het jonge Zeeuwse viooltalent Jeanine Melis op. De komende maanden staat er onder meer een avond met het Rotterdamse koor Canto di Lode op het programma.

Gerenommeerd

Met het in 1866 vervaardigde Bätz-Witte orgel heeft de kerk een rijksmonument in huis. Eind 2016 vierde de Hervormde Gemeente Kapelle het 150-jarig jubileum van het orgel. Het Bätz-Witte orgel is nog steeds intact en dat is uitzonderlijk.

'Orgel in verrassende combinaties te horen'

C.G.F. Witte, eigenaar van orgelmakerij Bätz en Co in Utrecht, was de meest gerenommeerde orgelbouwer uit die tijd. Deze orgels zijn veelzijdig en kunnen veel klankcombinaties produceren, van heel zacht tot vol en luid. Samen met de goede akoestiek maakt dit de kerk een geschikt gebouw voor concerten, waarbij het orgel de komende tijd in verrassende combinaties te horen is.

Publiek
Naast meer gevarieerde optredens besteedt de nieuwe stichting ook aandacht aan de aankleding van de kerk tijdens de concerten en het contact met het publiek. “Na afloop van de concerten is er een hapje en een drankje en kan het publiek ook praten met de muzikanten”, vertelt Mark Christiaanse.

'Geweldig om op dit orgel te kunnen spelen'

Christiaanse is organist in de Kapelse kerk en als artistiek leider betrokken bij de nieuwe opzet voor de concerten. “We willen graag horen wat het publiek van het concert vond en staan ook open voor suggesties.”

Geweldig

Christiaanse is sinds eind vorig jaar organist in de kerk aan het Kerkplein. Toen hij hoorde van het afscheid van organist Henk van Putten, wilde hij hem graag opvolgen. “Er zijn niet zoveel Bätz-Witte orgels in Zeeland”, vertelt de 32-jarige Yersekenaar. “Ik vind het geweldig om hier te kunnen spelen.” Daarbij hebben steeds minder kerkgenootschappen een organist in dienst, omdat gemeenten kleiner worden door teruglopende ledenaantallen.

'Wat vindt het
publiek ervan?'

Iedere zondag verzorgt Christiaanse de muziek tijdens de kerkdiensten. Niet lang na zijn aanstelling begon hij samen met gemeentelid Bas Blok na te denken over een nieuwe opzet voor orgelconcerten. Dat mondde uit in de nieuwe stichting met werkgroep. Voor de langere termijn heeft de stichting nog meer ideeën voor activiteiten rond de concerten, zoals een educatief programma voor kinderen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op
www.batzwitteconcertskapelle.nl.[l]