Een beeld van de nieuwbouw aan de Willem Kosterlaan. IMPRESSIE R&B WONEN
Een beeld van de nieuwbouw aan de Willem Kosterlaan. IMPRESSIE R&B WONEN Foto: Impressie: R&B Wonen

Kosterlaan Krabbendijke begin 2020 op de schop

KRABBENDIJKE - Als alles meezit kan de bouw van de 34 appartementen met ontmoetingsruimte aan de Willem Kosterlaan in Krabbendijke begin volgend jaar van start gaan.

DOOR BRITTA JANSSEN

Woningcorporatie R&B Wonen wil 86 verouderde zorgappartementen van het complex aan de Willem Kosterlaan slopen en vervangen door de nieuwbouw. Met dit plan speelt de corporatie in op de ontwikkeling dat mensen langer zelfstandig blijven wonen. De bestaande zorgappartementen worden vervangen door appartementen zonder standaard zorgvoorziening.

Ontmoetingsruimte
De woningcorporatie wil twee grotendeels uit twee bouwlagen bestaande vleugels aan weerszijden van de binnentuin, die zich opent naar de Nieulandestraat, slopen. Er komt een U-vormig blok van drie bouwlagen met een gevelwand langs de Nieulandestraat voor terug. Aan de binnenzijde komt de ontmoetingsruimte, waar zowel bewoners van het zorgcentrum als mensen uit de omgeving welkom zijn.

Schaduw
Het gebied gaat flink op de schop, ook bij de Nieulandestraat, Poststraat en Kraaierstraat. Het huidige U-vormige gebouw heeft twee vleugels die vrijwel haaks op de Nieulandestraat staan. Het omkeren van de U-vorm heeft een groter bouwvolume op kortere afstand, zo’n twintig meter, van de nabijgelegen woningen tot gevolg. Het derde bouwdeel van de U-vorm heeft drie bouwlagen, maar ligt op zo'n vijftig meter van de woningen aan de overzijde van de Nieulandestraat. De trappenhuizen steken boven de U-vorm uit. Door de binnentuin is de impact van dit forse bouwvolume op de woningen volgens de gemeente Reimerswaal 'relatief beperkt'. Uit een zogenaamde bezonningsstudie blijkt volgens wethouder Jaap Sinke dat de nieuwbouw niet tot extra schaduw leidt bij de huizen aan de Oosterscheldestraat. Ook de hoeveelheid geluid dat van de sportvelden komt is onderzocht. “Het geluid blijft binnen de perken. Alleen op zondag is er herrie.’

Verhuizen
De bewoners verhuizen voor de nieuwbouw tijdelijk naar units in de Kruisbessestraat.
De gemeenteraad heeft het nieuwbouwplan dinsdag (11 juni) besproken. Naar verwachting neemt ze er in oktober een definitief over. Krijgt het plan groen licht, dan kan de bouw begin volgend jaar starten.[l]