De werkzaamheden deze week staan los van de grote aanpak van de Zanddijk en Molendijk.
De werkzaamheden deze week staan los van de grote aanpak van de Zanddijk en Molendijk. Foto: Britta Janssen

Molendijk bij Yerseke dicht voor asfaltreparatie

YERSEKE - De Molendijk in Yerseke is deze week twee nachten dicht om schade aan het wegdek te repareren. Van dinsdag 18 op woensdag 19 juni en van donderdag 20 op vrijdag 21 juni moet het verkeer tussen 19.00 en 4.00 uur omrijden.

DOOR BRITTA JANSSEN

Tijdens het werk wordt de bovenste laag van het asfalt op de Molendijk vervangen over ongeveer tweehonderd meter. Hiervoor is de hoofdrijbaan van de Molendijk tussen de Olzendedijk en Molendijkseweg beide nachten afgesloten tussen 19.00 en 4.00 uur. Het verkeer wordt omgeleid via de N289/Oude Rijksweg, Kanaalweg en N670/Postweg en vice versa.

Structureel

De asfaltreparatie loopt vooruit op een grote aanpak om de weg structureel veiliger te maken, laat de provincie Zeeland, opdrachtgever voor deze werkzaamheden, weten. Zeeland heeft in 2017 een ranglijst opgesteld van provinciale wegen die met voorrang moeten worden opgeknapt en de N673, tussen de snelweg A58 en Yerseke, staat in de top drie.

'Bijeenkomsten in najaar'

De provincie zoekt in overleg met de gemeente Reimerswaal en andere belanghebbende partijen naar een oplossing voor de verkeersproblemen rondom Kruiningen en Yerseke.

Inloopbijeenkomsten
De afgelopen maanden zijn de effecten en kosten van vier verschillende tracés onderzocht. De geschatte kosten variëren tussen de 40 en 74 miljoen euro. Het college van gedeputeerde staten van de provincie Zeeland wil na de zomer een voorlopig besluit nemen over het voorkeursalternatief. In het najaar komen er inloopbijeenkomsten, waarbij geïnteresseerden kunnen reageren op het voorgenomen besluit.

Maximum snelheid

Na de zomervakantie wordt op de Zanddijk en Molendijk een maximum snelheid van 60 kilometer per uur ingesteld. Ook worden plateaus aangelegd, om de verkeersveiligheid op de smalle en drukke dijk te verbeteren. Dit is een tijdelijke maatregel, totdat de nieuwe ontsluiting van Yerseke is gerealiseerd, aldus de provincie. Want dat kan, afhankelijk van welk scenario voor de aanpak gekozen wordt, tussen de vijf en acht jaar duren. Wanneer er groen licht is voor één van de vier alternatieven, moeten er voordat de werkzaamheden kunnen beginnen onder meer nog procedures doorlopen worden voor de vergunningen en grondverwerving. Ook de financiering moet nog geregeld worden. Niet alleen de provincie Zeeland betaalt mee, want afhankelijk van het gekozen scenario moeten ook Rijkswaterstaat, waterschap Scheldestromen, ProRail en de gemeente Reimerswaal financieel bijdragen.

Scenario's
Gebaseerd op het onderzoek noemt Zeeland de scenario's 'bruin' en 'groen' de beste. 'Bruin' volgt het tracé van de Zanddijk vanaf de rotonde bij bedrijventerrein Nishoek tot over de spoorkruising. Dan volgt het tracé een nieuwe weg, die afbuigt naar de Olzendepolder. Bij de Olzendedijk komt een rotonde.
Bij tracé 'groen' komt er een nieuwe aansluiting op de snelweg A58, dichter bij de kern van Kruiningen, bij het huidige viaduct bij de Goversweg. De bestaande snelwegaansluiting 33 (Zanddijk) vervalt en gevaarlijke stoffen worden vervoerd via de N289 (de Oude Rijksweg) langs Kruiningen.

'Lagere snelheid en
plateaus als maatregel'

Het meeste maatschappelijke draagvlak is er voor tracé 'rood', aldus Zeeland. In dit plan komt er een nieuwe aansluiting op de A58 ter hoogte van de Sluisweg, aan de noordoost kant van Kruiningen. De bestaande snelwegaansluiting 32 (Luchtenburg) komt dan te vervallen, evenals de Walcherse kant van aansluiting 33.
Tracé 'roze-zwart' volgt de huidige Zanddijk vanaf de rotonde bij Nishoek tot aan de Olzendedijk. Daar komt er een nieuwe verbinding tussen de Zanddijk en Olzendepolder. Bij dit alternatief blijft de Molendijk een relatief drukke weg, plaatst de provincie als kanttekening.[l]