Marco Wagenaar van Kijk op Drank proost met zijn Danielle. FOTO DENNIS VAN OVERBEEKE
Marco Wagenaar van Kijk op Drank proost met zijn Danielle. FOTO DENNIS VAN OVERBEEKE Foto: Dennis van Overbeeke

'Mensen weten dat ze hier goed worden geholpen'

KRABBENDIJKE – Marco Wagenaar, eigenaar van World of Drinks, heeft zijn naam veranderd in Kijk op Drank. Het is een verwijzing naar Marco's visie op en ambitie in het vakmanschap. Wat niet is veranderd, is de hoogstaande kwaliteit en service die kenmerkend is voor de winkel. Kijk op Drank heeft een ruime sortering bier, wijn en gedistilleerd. Ook voor proeverijen en geschenken kan iedereen er terecht.

DOOR JESSICA ROVERS

“Samen met mijn vrouw Danielle en medewerkster Nelleke gaan we Op de oude voet verder”, vertelt Marco Wagenaar. Hij zit al vanaf 1991 in het vak en is sinds 2012 eigenaar van de slijterij aan de Dorpsstraat in Krabbendijke. “Doordeweeks bedienen we vooral lokale klanten, maar in de weekends weten mensen uit de hele regio ons te vinden. We hebben een groot assortiment aan merken van kleine Nederlandse brouwerijen in gespecialiseerd bier. Ook vanuit België komen ze juist voor dit speciale bier naar Krabbendijke.”

Proefkast

Marco is gefascineerd door Amerikaanse whiskey's. “Ik heb whiskey's die niet standaard worden gemaakt, van onafhankelijke bottelingen, en die je niet bij andere slijters vindt. Ik heb een proefkast vol met bijzondere whiskey's, elk met een eigen verhaal. Ik vind het leuk om proeverijen te organiseren. Dat kan desgewenst ook bij iemand thuis. Drank is trendgevoelig. Momenteel is speciaal bier in blik een trend, omdat hierdoor de smaak optimaal bewaard blijft. Daarnaast is er veel vraag naar likeuren met speciale etiketten zoals 'Lekker ding' en 'Kruipolie'. De schroefdop op de wijnen is tegenwoordig niet meer weg te denken en speciale jenevers zijn vandaag de dag erg populair. Deze worden ook door jonge mensen gedronken. Ik merk bovendien dat jongeren tegenwoordig liever zes speciaalbiertjes kopen dan één krat. Ook zie je dat meisjes net als de jongens het grovere bier drinken, terwijl jongens het af en toe lekker vinden om af en toe een fruitbiertje te pakken.”

Authenticiteit

Door zijn jarenlange ervaring weet Marco precies, aan de hand van iemands smaakpatroon, welke whiskey's of wijnen goed passen. “Ik vind veel van wat ik verkoop lekker en interessant. Ik snap hoe en waarom iets gemaakt is en waarom een klant ergens voor zou moeten kiezen. Ik heb een passie voor drank en vind het mooi om met drank het plaatje compleet te maken bij bijvoorbeeld een etentje of een barbecue. Ook vind ik het leuk om persoonlijke geschenken te maken. Dat kan van iets kleins voor een particulier zijn tot iets groots voor een bedrijf. We werken hiervoor samen met partijen zoals GBG en de slager op het dorp. Als mensen met een idee komen, kan ik het bijna altijd realiseren. Noem het maar op, ik pak het in. Bijna iedereen komt hier, omdat ze het gezellig vinden. Van opa die een fles jenever komt halen tot iemand die een groot feest wil geven. Ze weten dat ze hier goed worden geholpen. Mensen zijn op zoek naar authenticiteit en vakmanschap en dat vinden ze bij Kijk op Drank. Ik ben continu aan het bijscholen en ga veel naar proeverijen om bij te blijven.” [l]