Afbeelding
Foto: Pixabay

Overheid gaat discriminatie op arbeidsmarkt te lijf

Iedereen heeft recht op gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Eerlijke werving- en selectieprocedures dragen hieraan bij. Werkgevers zijn straks verplicht om beleid te voeren ter voorkoming van discriminatie bij werving en selectie.

DOOR ADDO SPRANGERS

De wetswijziging waarin de Inspectie SZW op termijn bevoegd is om hierop toe te zien wordt na de zomer aan de Raad van State aangeboden, zo heeft staatssecretaris Tamara van Ark van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) afgelopen week middels de voortgangsbrief arbeidsmarktdiscriminatie kenbaar gemaakt.

Inspecties

Het is de staatssecretaris menens met de aanpak van arbeidsmarktdiscriminatie, zo blijkt. Vanuit het oogpunt van toezicht en handhaving is de inzet van het team arbeidsmarktdiscriminatie van de Inspectie SZW reeds verdubbeld. Expertise en ondersteuning zijn versterkt. Daarnaast is de Inspectie SZW is, vooruitlopend op de wetsaanpassing, van start gegaan met verkennende inspecties bij werkgevers en intermediairs. Hieruit blijkt dat werkgevers nog veel werk moeten verzetten om discriminatie in het werving- en selectieproces te voorkomen en tegen te gaan. Verder is een onderzoeksprogramma gestart om arbeidsmarktdiscriminatie tegen te gaan. Hierin werken onder andere TNO en het ministerie SZW samen.[l]