Margo Mulder fietst de 50 kilometer op een gewone fiets. FOTO MARIEKE LODDER
Margo Mulder fietst de 50 kilometer op een gewone fiets. FOTO MARIEKE LODDER Foto: Marieke Lodder

'Ik wil van de omgeving genieten en met mensen in gesprek gaan'

GOES - Duizenden fietsers rijden zondag 15 september mee met de landelijke Ride for the Roses met start- en finishplaats in Goes. Een aantal vertelt de komende weken waarom zij meedoen aan het evenement voor KWF. Margo Mulder is naast burgemeester van de gemeente Goes deelnemer aan de 50 kilometer. “Het leeft hier ontzettend.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Bestuurders en medewerkers van de gemeente Goes verdelen de verschillende afstanden van de Ride for the Roses. Het is de bedoeling dat aan de 100, 50, 25 en 10 kilometer teams met medewerkers meedoen. Margo Mulder heeft voor de 50 kilometer gekozen. Ze rijdt de route op een gewone fiets. “Ik ben hem al een beetje aan het verkennen en het lijkt me een prachtronde”, vertelt de burgemeester op haar werkkamer in het stadskantoor. “Ik wil graag veel van de omgeving zien en met andere mensen in gesprek gaan. Als ik de 100 kilometer zou rijden, zou dat veel meer trainingsarbeid vergen en ben ik vooral met het fietsen bezig.”

Zowel als deelnemer als burgemeester wordt het haar eerste Ride for the Roses. Ze kijkt uit naar de derde zondag van september. “Het is mooi als mensen thuis vanaf de bank geld overmaken, maar ik vind het geweldig om samen sportief bezig te zijn en daarmee geld op te halen voor een goed doel zoals KWF. De saamhorigheid die je dan voelt zorgt voor iets extra’s. Daarnaast is Zeeland een hartstikke mooie fietsprovincie. Die combinatie maakt het tot een succesvol evenement.”

Impact

Hoewel ze geen doelen qua deelnemers en opbrengst heeft hoopt Mulder op veel belangstelling, vooral vanwege het doel van de Ride for the Roses. “Ik hoop dat het een mooie dag wordt waarop iedereen zijn gevoelens een plekje kan geven”, vertelt ze. “Iedereen kent wel iemand met kanker. Het heeft een enorme impact op het leven van mensen. Zelf heb ik het dichtbij gelukkig nog nooit meegemaakt, maar ik heb jaren in het ziekenhuis gewerkt. Dan zie je wat de ziekte met mensen doet. Het is van groot belang dat we voortdurend geld blijven ophalen om daar iets aan te doen.”

Mulder is sinds september burgemeester in Goes. Ze heeft Goes en de buurgemeenten vooral op de fiets leren kennen. “Al voordat ik werd aangesteld fietste ik rondjes door Goes en haar dorpen. Ik wilde de omgeving goed leren kennen en op de fiets gaat dat het beste.”

De laatste weken zit ze weer meer dan gemiddeld op haar tweewieler. Als deelnemer is ze in training, als burgemeester steekt ze ook veel tijd in de organisatie van de Ride for the Roses. Mulder is voorzitter van de stuurgroep. “Alles loopt goed. Er is hier veel ervaring en deskundigheid door de eerdere edities en de Delta Ride. KWF vraagt het niet voor niets voor de derde keer. Ik zie echter dat alle vrijwilligers er nog ontzettend veel tijd en energie in moeten en willen steken. Dan vind ik het niet erg om ook wat extra’s te doen.”[l]