Bas Verbiest krijgt de penning overhandigd door wethouder Jaap Sinke.
Bas Verbiest krijgt de penning overhandigd door wethouder Jaap Sinke. Foto:

Open Monumentendag op 'plekken van plezier'

KRUININGEN/KAPELLE - Dit weekeinde staat het jaarlijkse, landelijke evenement Open Monumentendag op de agenda. Zaterdag en zondag (14 en 15 september) trekken zo’n vijfduizend monumenten en duizend activiteiten ruim een miljoen bezoekers. In het hele land zijn onder meer molens en kerken gratis toegankelijk om inwoners bewust te maken van de waarde van cultureel erfgoed. In de gemeente Reimerswaal zijn onder meer de Oude Molen en molen de Rozeboom te bezoeken. Vorige week ontvingen Hans Oele en Bas Verbiest de gemeentelijke 'Penning van Verdienste', omdat zij zich al ruim dertig jaar inzetten voor deze twee molens.

DOOR BRITTA JANSSEN

Het thema dit jaar is 'Plekken van plezier'. Naar welke monumentale plaatsen gingen en gaan mensen voor ontspanning en vermaak?
Stichting Open Monumentendag is in 1986 opgericht, in een tijd van ingrijpende wijzigingen in de monumentenzorg in Nederland. Door de nieuwe Monumentenwet 1988 werd de monumentenzorg overgeheveld van de rijksoverheid naar de gemeenten. 'Monumenten en monumentenzorg kwamen daardoor dichter bij burgers te staan, maar hoe dicht stonden burgers eigenlijk bij hun monumenten? En was er wel voldoende draagvlak onder de bevolking om monumenten te willen behouden?', aldus de organisatie van Open Monumentendag.
Particuliere monumentenorganisaties namen het initiatief om het erfgoed beter onder de aandacht te brengen bij burgers, in de hoop hen meer bewust te maken van de waarde ervan. 'In 1987 is daarom, naar Frans voorbeeld, de Open Monumentendag in Nederland geïntroduceerd. Het enthousiasme was groot. Open Monumentendag bracht op laagdrempelige wijze een breed publiek met monumenten in aanraking. Daardoor vergrootte de belangstelling en het draagvlak voor behoud van monumenten in Nederland.'

Activiteiten
Zoals ieder jaar zijn er ook dit keer weer allerlei activiteiten voor Open Monumentendag in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle.

'Eerste Monumentendag in 1987'

Zo zijn de rooms-katholieke kerk in Hansweert, de Witte Molen in Rilland, de toren van de Nederlands Hervormde kerk in Kruiningen, molen De Hoed in Waarde, molen de Rozeboom in Krabbendijke, de Oude Molen in Kruiningen en het Oosterscheldemuseum in Yerseke toegankelijk. Het Oosterscheldemuseum is gevestigd in twee zalen op de benedenverdieping van het voormalige gemeentehuis. Dit monumentale pand uit 1914 vormt een sfeervolle omlijsting voor de museumcollectie.
Extra activiteiten zijn er onder meer bij de Johanneskerk in Kruiningen. Op het grasveld bij de kerk houdt Koninklijke Harmonie EMM een concert.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie, zoals een overzicht van alle deelnemende locaties, op
www.openmonumentendag.nl.[l]

Penning

Omdat ze meer dan dertig jaar vrijwilligswerk voor 'hun' molens op hun naam hebben staan, zijn molenaars Bas Verbiest en Hans Oele vorige week verrast met de 'Penning van Verdienste' van de gemeente Reimerswaal. Wethouder Jaap Melse heeft de twee molenaars woensdag namens de gemeente Reimerswaal in het zonnetje gezet. Bas Verbiest is de molenaar van de Rozeboom in Krabbendijke. Hans Oele was tot februari molenaar van de Oude Molen in Kruiningen. De gemeente Reimerswaal heeft de beide mannen de Penning van Verdienste toegekend op grond van de grote betekenis van hun jarenlange werkzaamheden voor het behoud van de Reimerswaalse molens.

Wethouder Jaap Sinke geeft Hans Oele de gemeentelijke onderscheiding.