De Nieuwstraat in Goes. Weet iemand wanneer dit was? FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
De Nieuwstraat in Goes. Weet iemand wanneer dit was? FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Gemeentearchief Goes

Veranderingen in de Nieuwstraat

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Wie nu door de Nieuwstraat in Goes komt ziet vele veranderingen. Dit is een foto van de straat toen er ook veel veranderde. Raamkozijnen en deuren zijn dichtgemetseld. Waarom was dat? Wanneer is deze foto gemaakt? Zijn deze panden er nog? En welk deel van de Nieuwstraat is dit?

Reacties kunnen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een Agrimarkt-waardebon met een exemplaar van De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Marten Kool.

De vorige foto was een poster van de Kolfsociëteit De Prins van Oranje in Goes. Janny de Kunder schrijft dat mensen vroeg kolf speelden in de Prins van Oranje voordat het een schouwburg werd. Volgens haar was het eeuwenlang een begrip in Goes. In 1595 begonnen als horecagelegenheid en stalhouderij.

Ook Ad Beenhakker gaat in op die geschiedenis. Het kolfspel was sinds de middeleeuwen in West-Europa een populaire sport. Op een rechte baan moest je met een bal een paal raken, net als krulbollen. De bal werd geslagen met een stok met een dwarshoutje. Het woord kolf betekent stok. In de 19e eeuw werd het kolfspel een typische herensport. Veel sociëteiten beschikten over een kolfbaan, zo ook in Goes. De kolfbaan lag achter het gebouw De Prins van Oranje aan de Nieuwstraat.

Marten Kool zegt dat het in de kop van Noord-Holland, ook bekend als West-Friesland, nog steeds wordt gespeeld. In deze streek waren veel kolfbanen in dorpscafés. Hij zegt dat dr. Van Balen Blanken er een verenigingssport van heeft gemaakt met kampioenschappen.[l]