Answester Dweilbandfestival. FOTO BERNADETTE SCHELLEKENS
Answester Dweilbandfestival. FOTO BERNADETTE SCHELLEKENS Bernadette Schellekens

Dweilbandfestival Hansweert

HANSWEERT - Ieder jaar op de laatste zondag van september wordt in Hansweert een groot en gezellig dweilbandfestival georganiseerd dat altijd weer veel bezoekers trekt. Dit jaar alweer voor de 19e maal en wel op zondag 29 september. De organisatie is net als andere jaren in handen van de Hansweertse muziekvereniging Scheldegalm en haar dweilband Scheldedweilers.

Dit jaar zijn er optredens van 11 dweilorkesten uit Zeeland, Noord-Brabant en zelfs Friesland. Het festival begint weer extra vroeg en wel om 11:00 uur. Dweilband Scheldedweilers verzorgt vanaf dat tijdstip de muziek tijdens de eucharistieviering in de Rooms-Katholieke Kerk in Hansweert. Voor de viering is een aantal toepasselijke dweilbandstukken uitgezocht.

Dweilbands
Dit jaar dus 11 verschillende dweilbandjes (optredens tussen 13.00 en 17.20 uur), te weten: Te Geen Naom uit Sas van Gent; We zijn dur Wir uit Roosendaal; Volle Bak uit Hoogerheide; Kheb Wa'k Wou uit Goes; Incognito Roosendaal uit Roosendaal; HosternOKKe uit Wemeldinge; Leutbende Zomarstemme uit Roosendaal; Blaaskapel de Koenkelpot uit 's-Heerenhoek; De Wodkapel uit Tzummarum, Friesland; Dweilband De Lamsôôren uit Oud-Vossemeer en uiteraard onze eigen Scheldedweilers uit Hansweert.
Zowel Volle Bak als We zijn dur Wir treden voor het eerst op in Hansweert, de overige bandjes zijn al eerder te horen en te zien geweest in Hansweert. De 11 bandjes zullen ieder drie optredens verzorgen, verdeeld over 5 verschillende podia in het centrum van Hansweert, waaronder 1 aan boord van een heuse rondvaartboot van Rederij Denick. Met die rondvaartboot worden 3 tochtjes over de Westerschelde gemaakt waarbij men niets van het festival hoeft te missen. Er gaat immers een dweilband mee aan boord. De verschillende podia in het dorp zijn onderling verbonden door een bescheiden maar gezellige braderie. Aan de inwendige mens is uiteraard ook gedacht, deze kramen staan veelal strategisch opgesteld bij de vele gezellige terrassen. De braderie is geopend van 12.00 tot 17.30 uur.

Het festival zal om 17:20 uur ‘formeel’ afgesloten worden met de grote finale waarbij de verschillende bandjes nog een keer hun muzikale kwaliteiten gezamenlijk zullen laten horen. [l]