Drukte bij de opening van het seizoen. FOTO HELENA SMIT-EATING HABITS
Drukte bij de opening van het seizoen. FOTO HELENA SMIT-EATING HABITS Foto: Helena Smit - Eating Habits

'Nieuwe oesters zijn van uitstekende kwaliteit'

YERSEKE - Het nieuwe oesterseizoen is donderdag geopend in Yerseke. Daarmee kunnen liefhebbers weer genieten van de Zeeuwse creuses en Zeeuwse platte oesters. 'De kwaliteit is uitstekend', stelt voorzitter Kees van Beveren van de Nederlandse Oestervereniging.

DOOR BRITTA JANSSEN

Met het opvissen van de eerste oesters in de Oosterschelde door oesterkweker Arjan van Vliet en de overhandiging ervan aan burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal en gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland is het oesterseizoen voor Nederland en België donderdag officieel geopend. Dat gebeurt traditioneel in september. 'De oesters hebben de gewenste smaak en bite', aldus Van Beveren. De voorzitter vertelde dat de oestervissers voor de kweek voortdurend met kansen en bedreigingen te maken hebben.

'Gewenste smaak
en bite'

'Waar oestervissers vroeger een nieuw rif opzochten wanneer de voorraad oesters was uitgeput, zoeken ze tegenwoordig naar nieuwe kweekmethoden. Daarvoor is de steun van overheid en natuurorganisaties hard nodig. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de oester als waardevol en veelgebruikt symbool voor Zeeland blijft bestaan.' Zo is er een proef met het kweken van oesters boven de bodem, zodat de oesterboorder er niet bij kan. Dit dier eet jong oesterbroed op en dit heeft de sector grote schade toegebracht.[l]