Leerlingen van de Zandplaat met wereldkampioen Rick Koekoek.
Leerlingen van de Zandplaat met wereldkampioen Rick Koekoek. Foto: Jessica Rovers

Spelenderwijs leren over verkeersveiligheid

KRUININGEN - Ruim vierhonderd leerlingen van basisscholen uit de gemeente Reimerswaal deden donderdag mee aan het 100% Verkeersveilig Event van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). In en rondom de Reimerswaalhal konden zij deelnemen aan tal van activiteiten, waaronder een verkeersquiz en fietsvaardigheidsparkoers. Ook was er een demonstratie over landbouwvoertuigen, een 'rechtzaal' en een verkeerslab waar in teamverband allerlei verkeerssituaties werden opgelost.

DOOR JESSICA ROVERS

Bij de opening was onder meer wereldkampioen BMX Trial Rick Koekoek aanwezig. Volgens Amanda Flohr, communicatieadviseur van het ROVZ, is het doel van de dag kinderen op een aansprekende en speelse manier bewust te maken van verkeersveiligheid. “Het event vindt plaats in het kader van de Zeeuwse Maand van de Verkeersveiligheid. In heel Zeeland worden er activiteiten georganiseerd rondom dit thema.” Het is de tweede keer dat het 100% Verkeersveilig Event plaatsvindt. Vorig jaar was het in Middelburg.

Basis

De provincie Zeeland - het ROVZ is hier onderdeel van - wil dat het aantal scholen met een zogenaamd veiligheidslabel toeneemt. “Het is heel wisselend hoeveel aandacht scholen besteden aan verkeersveiligheid. Er zijn scholen die al heel veel doen rondom dit thema en bijvoorbeeld een eigen verkeersteam hebben, maar er zijn ook scholen die hiervoor geen ruimte hebben. Het event is bedoeld voor alle leerlingen, want als je het niet bij de basis aangeleerd krijgt, dan pik je het op latere leeftijd ook niet meer zo makkelijk op.”

Auto

Veel kinderen reageren positief op het event. “Het is voor veel kinderen een soort schoolreisje. Ze kunnen lekker interactief bezig zijn en zowel binnen als buiten. Het is een afwisselend programma met een twee-in-één-werking; naast educatie is het ook gewoon leuk. Het is spelenderwijs iets leren over verkeersveiligheid. We hopen met dergelijke initiatieven bovendien niet alleen kinderen te bereiken, maar ook hun ouders. Je ziet tegenwoordig dat vaak beide ouders werken en kinderen veel met de auto naar school worden gebracht. Toch is het heel belangrijk dat zij zelf ook veilig van en naar school toe kunnen. Het is van belang dat niet alleen de kinderen, maar ook de ouders zich hier bewust van worden. We hopen dan ook dat na zo'n event keukentafelgesprekken ontstaan waarin kinderen en ouders het met elkaar hebben over het belang van verkeersveiligheid.”[l]

De kinderen doen allerlei oefeningen op de fiets.