De Roggenplaat in de Oosterschelde. FOTO EDWIN PAREE
De Roggenplaat in de Oosterschelde. FOTO EDWIN PAREE Foto: Edwin Paree

Extra zand voor Roggenplaat

WEMELDINGE - De voorbereidingen voor de zandsuppletie op de Roggenplaat in de Oosterschelde zijn vorige week dinsdag begonnen.

VAN ONZE REDACTIE

De zandplaat krijgt de komende maanden 1,3 miljoen kuub extra zand. Het materiaal wordt aangeleverd, de pontons worden klaargemaakt en de drijvende leiding wordt aan de sleephopper gekoppeld. Daarnaast worden zogenaamde meetboeien geplaatst die alles in de gaten houden. Daarna wordt het zand in zeven delen op de plaat gespoten.

De Roggenplaat is een belangrijke rustplaats voor trekvogels en zeehonden. Vanwege de Oosterscheldekering komt er minder zand bij op de plaat. Tijdens stormen verdwijnt er veel zand in de geulen, waardoor de Roggenplaat steeds lager wordt en de natuur het moeilijker krijgt.

December

Door de zandsuppletie kan de Roggenplaat en de natuur daarop weer 25 jaar vooruit. Rijkswaterstaat verwacht dat de werkzaamheden in december zijn afgerond.

De kosten van de werkzaamheden bedragen ruim twaalf miljoen euro. De Europese Unie en de landelijke overheid betalen een groot deel, maar de provincie en gemeenten rond de Oosterschelde dragen ook hun steentje bij.[l]