De opening van de tentoonstelling werd opgeluisterd met muziek van de Andrew Darlings. FOTO EUGÈNE DE KOK
De opening van de tentoonstelling werd opgeluisterd met muziek van de Andrew Darlings. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Er is nooit genoeg aandacht voor de oorlog'

GOES - Alle inwoners van de gemeenten op de Bevelanden krijgen een dezer dagen een gratis exemplaar van historisch tijdschrift De Spuije in de brievenbus. Het is een speciale uitgave in het kader van de herdenking van de Slag om de Schelde en 75 jaar vrijheid.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Door de eenmalige huis-aan-huis-verspreiding van het tijdschrift kan iedereen de indrukwekkende verhalen lezen over de oorlog en bevrijding in Zeeland. Wethouder André van der Reest van de gemeente Goes juicht dat toe, zei hij vrijdag tijdens de presentatie van het speciale exemplaar. “Op tientallen manieren wordt dit jaar aandacht besteed aan de Slag om de Schelde. We lezen de boeken, kijken naar de films, staan stil bij de gedenktekens, zien de monumenten en herdenken elk jaar de slachtoffers. Is het dan nooit genoeg? Nee, het is nooit genoeg.”

De wethouder benadrukte het belang van herdenken. Hij stipte de gruwelen aan die er tijdens de oorlog, en met name in het najaar van 1944, plaatsvonden in het kader van de bevrijding van Zeeland. Deze strijd en al haar bijzonderheden worden ook uitgebreid belicht in het themanummer van De Spuije, het tijdschrift van Heemkundige Kring De Bevelanden.

Klein meisje

Bovendien deelt één inwoner per Bevelandse gemeente zijn of haar herinneringen aan de oorlog. Zo tekende auteur Jan de Jonge het verhaal op van Jopie Minnaard-Verheijke, die als vierjarig meisje het einde van de oorlog meemaakte in Ellewoutsdijk. “Het zijn beelden die nog in mijn hoofd zitten en wezenlijk van mij zijn”, zegt zij. “Ik voelde als klein meisje de angst van mijn vader en moeder en mijn grote broer van veertien. Ik was doodsbang tijdens de beschietingen op ons dorp bij het begin van de bevrijding. We kropen dan altijd dicht naast elkaar in de gang.”

'Ik vroeg, waar zou dat voor zijn?'

Cock van den Wijngaard sprak met Simon Snoek uit Goes. “Bij het eerste huis aan de Frans den Hollanderlaan, waar Duitsers in zaten, wapperde op 20 april 1941 een hakenkruisvlag”, zegt hij. “Dat vond ik een beetje raar, want ik kende onze vlag als rood-wit-blauw. Ik zat op de stoep voor school te praten met de zoon van NSB’ers. Ik vroeg, waar zou dat voor zijn? Hij zei: ‘Weet je dat dan niet? De Führer verjaart vandaag’.”

Exemplaar

De geïnterviewden kregen vrijdag uit handen van de wethouders van de gemeenten een exemplaar van De Spuije uitgereikt. “Het is goed dat deze uitgave er is en dat we hier stil bij staan”, zei burgemeester Margo Mulder voordat zij een tijdschrift aan Snoek overhandigde.

Tentoonstelling

Naast de presentatie van ‘De Bevelanden Bevrijd!’, zoals het nummer van De Spuije heet, werd vrijdag ook een tentoonstelling van het gemeentearchief in Goes geopend. In het stadskantoor aan het Hollandiaplein is aan de hand van foto's, teksten en bijzondere documenten te zien wat er tijdens de gevechten in het najaar van 1944 allemaal gebeurde op de Bevelanden.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens openingstijden van het stadskantoor. Meer informatie is te vinden op www.goes.nl/gemeentearchief.[l]