Burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal onthult het herdenkingsmonument in Rilland met enkele kinderen. FOTO RIJNHOUT MEDIA
Burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal onthult het herdenkingsmonument in Rilland met enkele kinderen. FOTO RIJNHOUT MEDIA Foto: Rijnhout Media

Herdenkingen voor 75 jaar bevrijding

RILLAND/KAPELLE - Met onder meer de onthulling van een herdenkingsbord is vrijdag de bevrijding van Rilland en Bath 75 jaar geleden herdacht. In de gemeente Kapelle was er maandag op de jubileumdag onder meer een lunch met filmvertoning op de basisscholen.

DOOR BRITTA JANSSEN

De herdenkingsceremonie in Rilland begon vrijdag bij de kruising van de Bathseweg en Hoofdweg met de Valckenisseweg. Bij de bankjes onthulde burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal het eerste bord in de gemeente van de Liberation Route Europe (bevrijdingsroute). Dit is een groeiende, internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio's tijdens de opmars van de geallieerden. Eind 1944 werd Zeeland het toneel van hevige gevechten om de Schelde. Zonder controle over deze rivier konden de geallieerden de haven van Antwerpen, die van vitaal belang was voor hun bevoorrading van hun troepen, niet gebruiken. De Duitsers bezetten de oevers van de Schelde en dit betekende dat de geallieerden Zeeland moesten veroveren. In de hevige gevechten die volgden, verloren velen het leven en veroorzaakten overstromingen en gevechten enorme schade in de provincie.
Het doel van de bevrijdingsroute is een gemeenschappelijk bewustzijn creëren voor het belang van vrijheid, de Tweede Wereldoorlog herdenken en vrijheid vieren en koesteren voor de toekomst. De borden helpen volgens de gemeente Reimerswaal het cultureel erfgoed toegankelijker en bekender te maken voor een breed publiek. Naast Bath en Rilland komen er volgend voorjaar herinneringsborden te staan in Krabbendijke, Yerseke, Vlake en Hansweert.


Kransleggingen
Na de onthulling hield burgemeester Van Egmond een toespraak in De Levensbron en volgden kransleggingen op de begraafplaats. Hier legden als eerste de Reimerswaalse wethouder Jaap Sinke en de Canadese militaire afgevaardigde Jo-Anne Wiseman een krans. Daarna deden nabestaanden en de nieuwe generatie dit.


Filmlunch
In Kapelle was er maandag een lunch met filmvertoning voor de basisschoolkinderen. Ook hield oorlogsmuseum Vitality een open middag en avond in het teken van vrijheid. De lunch werd door het 4 Mei Comité op de scholen bezorgd met een historisch voertuig uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de maaltijd kregen de kinderen een film te zien over de bevrijding van Zeeland en bezochten de Kapelse burgemeester en wethouders de klassen om met de jongens en meiden te praten over vrijheid.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op
https://liberationroute.nl/the-netherlands/zeeland.

Bij het ter perse gaan van deze krant hadden de activiteiten in Kapelle nog niet plaatsgevonden. Meer hierover volgende week in de Reimerswaalse & Kapelse Bode.[l]