Vincent Bijlo & The Rossettis. FOTO ERIK VAN 'T WOUD
Vincent Bijlo & The Rossettis. FOTO ERIK VAN 'T WOUD Erik van 't Woud

Vincent Bijlo blikt terug op jaar dat veel (stik)stof deed opwaaien

RILLAND - Het jaar 2019 kabbelde een beetje voort, vindt cabaretier Vincent Bijlo. “Echt grote rampen hebben we in Nederland gelukkig niet gehad.” Maar naarmate we verder praten over de totstandkoming van zijn eindejaarsshow ‘Stikstof Zijt Gij’ waarmee hij samen met zijn begeleidingsband The Rossettis op 15 november naar Podium Reimerswaal in Rilland komt, komen de herinneringen aan dit jaar terug. “Dat is ook de kracht van zo’n eindejaarsshow. Je neemt nog één keer het nieuws door, je plaatst het in zijn context, zegt af en toe ‘weet u nog’ en hopelijk trek je er nog een aantal conclusies uit.”

Al 30 jaar staat Vincent Bijlo op de bühne en in zijn voorstellingen is hij altijd maatschappijkritisch. Dat is natuurlijk ook zo in ‘Stikstof Zijt Gij’, zoals hij na lang wikken en wegen besloot zijn show te noemen. Het is uiteraard een verwijzing naar de enorme stikstofdiscussie van de afgelopen periode en een knipoog naar de Bijbelse uitdrukking. Er komt veel muziek in de voorstelling. Vincent: “Laat dat maar aan The Rossettis en aan mijn vrouw Mariska Reijmerink over. Ze krijgen trouwens veel meer te doen. Deze band is geen combo, iedereen speelt een actieve rol in de show.”

Trends

“Als je zo terugkijkt op een jaar zie je ook veel trends voorbijkomen. Wist je bijvoorbeeld dat 150 duizend mensen in Nederland jaarlijks hun lippen laten opvullen?”, vraagt hij verbijsterd. “Sommige trends zijn al langer gaande, zoals de politieke correctheid en elkaar beledigen en boos maken op social media. En is het je weleens opgevallen dat het Nederlandse nieuws veel belangrijker is dan vroeger? Toen het NOS Journaal opende met het bericht dat er een ‘uitzwaai-pagina’ op Facebook was gemaakt voor Sylvana Simons gaf mij dit toch zeer te denken.”

Collage-voorstelling

Het schrijven van een eindejaarsshow is een enorme klus. “Je begint er zo laat mogelijk aan, want het jaar gaat maar door en geeft telkens weer nieuwe gebeurtenissen. Het is soms lastig om te kiezen, maar ik schrijf heel intuïtief, zonder te censureren. Het wordt dan ook een collage-voorstelling. Geen lange monologen of liedjes van vier minuten, er komt juist heel veel voorbij, enorm van de hak op de tak.” Vincent noemt dat zowel de kracht als de zwakte van zo’n voorstelling. “Als de overgangen in mijn hoofd kunnen, dan moeten ze ook voor jullie in de zaal te begrijpen zijn.”

Broekzak

Het jaar is nog niet voorbij en dus is Vincent nog niet klaar met het schrijven van de voorstelling. “Bij mijn vorige eindejaarsshow was een kwart van waar we mee begonnen aan het eind van de tournee gesneuveld. Dat maakt het ook leuk om te doen, het is echt mijn genre. Ik hou ervan om de actualiteit in een voorstelling te brengen.” Volgens Vincent heeft dat ‘oudejaarsgedoe’ ook een functie. “Al die onzin waar iedereen het over heeft gehad, zoals dat Jinek naar RTL is overgestapt voor het geld, dat flikker je allemaal weg. Het nieuwe jaar is een mooi punt om opnieuw te beginnen. Ik ben dan ook weer heel benieuwd hoe het zich dan verder ontwikkelt.” Vincent hoopt dat we ook een aantal lessen trekken uit het afgelopen jaar. “Doe niet zo hysterisch en zie elkaar. Wees minder online, kijk naar elkaar, hou van elkaar, gun mekaar ook wat. Dat is het enige waarom we echt op aarde zijn.” [l]