De vraag naar hulp in het huishouden stijgt.
De vraag naar hulp in het huishouden stijgt. Foto:

Wachttijden voor hulp bij het huishouden

KRUININGEN/KAPELLE - Inwoners van de Oosterschelderegio die hulp bij het huishouden aanvragen, worden geconfronteerd met wachttijden.

DOOR BRITTA JANSSEN

'We zijn druk bezig met het onderzoeken van oplossingen voor het probleem', laat bestuursvoorzitter Cees van den Bos van Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio (SWVO) weten.

'Deze situatie is
heel vervelend'

Het SWVO is een samenwerkingsverband van de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland en Tholen. 'In de tussentijd vragen we om begrip en doen een beroep op inwoners om voor de huishoudelijke taken zoveel mogelijk familie en kennissen te vragen', aldus Van den Bos.

Vast tarief
De wachttijden zijn ontstaan doordat de vraag naar hulp is toegenomen en de zorgaanbieders onvoldoende personeel kunnen krijgen, aldus SWVO. Volgens haar speelt het probleem in het hele land. Sinds 1 januari betalen mensen die huishoudelijke hulp via de gemeente ontvangen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geen inkomensafhankelijke eigen bijdrage meer, maar een vast tarief van 17,50 euro per vier weken. 'Nu blijkt dat hierdoor meer mensen een beroep doen op de huishoudelijke hulp. De gemeenten en zorgaanbieders vinden het vervelend dat deze situatie met wachttijden is ontstaan.'[l]