Zoektocht naar bijzondere foto's Tweede Wereldoorlog

KAPELLE/KRUININGEN - De commissaris van de koning in Zeeland, Han Polman, heeft dinsdag het startschot gegeven voor een provinciale zoektocht naar indrukwekkende foto's van de Tweede Wereldoorlog.

DOOR BRITTA JANSSEN

'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's' is de naam van een landelijke campagne over de herinnering aan de oorlog en bezetting. 'Nu deze periode steeds verder van ons af komt te staan, zijn het vooral de beelden die het verleden zichtbaar en voorstelbaar maken', laat de provincie Zeeland weten.
Het landelijk instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies NIOD zet de campagne op in het kader van het jubileumjaar voor 75 jaar vrijheid. Iedere provincie mag hiervoor 25 foto's aanleveren.

'Verleden voorstelbaar maken'

Het Nederlandse publiek kiest daarna, via een burgerforum, de honderd meest aansprekende beelden. Die worden op 31 maart 2020 getoond in de Tweede Kamer in Den Haag.
Elke provincie stelt een werkgroep samen die op zoek gaat naar de vijftig meest aansprekende WO2-foto's uit de provincie. Hiermee komt een visuele canon van elke provincie tijdens de oorlog tot stand. Van de vijftig foto's worden er 25 geselecteerd als nominaties voor de landelijke honderd.[l]