De foto van het eilandje in de Oostvest. FOTO A.W. VERSCHOORE DE LA HOUSSAYE
De foto van het eilandje in de Oostvest. FOTO A.W. VERSCHOORE DE LA HOUSSAYE Foto: AW Verschoore de la Houssaye

Verlicht eilandje in Oostvest

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Een ansichtkaart met een wat merkwaardig stadsbeeld. Je ziet een donker vlak met verlichting. Het lijkt op een kroon, maar het is het eilandje in de Oostvest in Goes dat in 1930 was verlicht ter gelegenheid van de 50e verjaardag van koningin Wilhelmina. De foto is gemaakt door de Goese fotograaf A.W. Verschoore de la Houssaye, die leefde van 1896 tot 1981. Wie kan wat bijzonderheden over de feestdag in augustus 1930 vermelden? Reacties kunt u sturen naar info@hkdebevelanden.nl of naar Postbus 2159, 4460 MD in Goes. Reacties worden over twee weken hier geplaatst. Onder de reageerders wordt een Agrimarkt-waardebon met een exemplaar van historisch tijdschrift De Spuije verloot.

De winnaar van de vorige foto is Arjan Nijssen. Hier ging het om een zicht op Goes met de Grote Kerk. Ook deze foto zou zijn gemaakt door W. Verschoore de la Houssaye. Kees Griep vraagt zich af of dit juist is. Hij dateert de foto van rond 1900. De fotograaf was dan wel erg jong. In zijn verzameling ansichtkaarten heeft hij dezelfde foto van A.A.W. Bolland. Dat zou betekenen dat de foto van voor 1898 is. Zou er sprake zijn van plagiaat? Volgens hem is de foto gemaakt vanaf de Westsingel. Links zie je Ravelijn de Groene Jager. Het lichte gebouw in het midden is de Doopsgezinde kerk aan de Westwal. Nijssen denkt ook dat de foto vanaf dat punt is genomen. Herkenbaar vindt hij de Magdalenakerk en het dijktalud. Johan Boogaard meldt nog dat het Ravelijn de Groene Jager is genoemd naar een molen met dezelfde naam die daar stond. Volgens hem was links van het huisje tot 1850 het schietterrein van handboogschutterij Jacoba van Beieren.[l]