André van der Reest bij de banner in de publiekshal van het stadskantoor. FOTO EUGÈNE DE KOK
André van der Reest bij de banner in de publiekshal van het stadskantoor. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Roken is taboe in en voor Goes' stadskantoor

GOES - Het stadskantoor in Goes is sinds nieuwjaarsdag rookvrij. De rookkamer is dicht, er staat een banner in de publiekshal en er zijn stickers geplakt op plaatsen waar werknemers en bezoekers voorheen een sigaretje opstaken. "We willen niets verbieden, maar mensen wel stimuleren", zegt wethouder André van der Reest van de gemeente Goes.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Goes heeft zich vorig jaar als eerste Zeeuwse gemeente aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij.

Het is een verbond van onder meer de goede doelen Hartstichting, KWF en het Longfonds. Volgens deze organisaties sterven in Nederland elk jaar meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken.

Ze willen voorkomen dat kinderen, die in 2017 of later zijn geboren, in de toekomst verslaafd raken aan sigaretten. "We zorgen ervoor dat zij worden beschermd worden tegen blootstelling aan tabaksrook en de verleiding om te gaan roken, zodat alle kinderen die vanaf 2035 volwassen zijn niet roken en daar ook niet mee beginnen", staat op de website te lezen. “Het zou mooi zijn als Goes zo’n generatie krijgt, als onze kinderen kunnen opgroeien in een rookvrije gemeente”, zegt wethouder André van der Reest van de gemeente Goes. “We moeten als organisatie dan wel het goede voorbeeld geven.”

Schoonmaak

De gemeente heeft in overleg met de ambtenaren besloten de rookkamer te sluiten. “Dat heeft weinig tot geen commotie opgeleverd. Dat vind ik een goed teken.” De ruimte is schoongemaakt en opgeknapt. Er komen stilteplekken in met een paar zogenaamde desk-fietsen en een aantal bureaus waaraan staand kan worden gewerkt. “Zitten is immers het nieuwe roken, hoor je vaak.”

Over een paar weken worden nog bij beide ingangen borden met de boodschap geplaatst en er komt blauwe belijning op straat om de rookvrije zone aan te geven. Alleen aan de zijde van de Marconistraat mogen ambtenaren straks nog roken. Als stimulans voor stoppers staat er in de publiekshal een pot met suikervrije lolly’s.

'We weten dat het moeilijk is om te stoppen'

Naast het stadskantoor zijn ook de gemeentelijke locaties aan de Troelstralaan en het Geldeloozepad en het sluizencomplex bij het Goese Sas sinds 1 januari rookvrij. De tussen de twintig en dertig Goese ambtenaren die nog roken kunnen rekenen op ondersteuning. Van een verbod is geen sprake. “We weten dat het moeilijk is om te stoppen en willen best nadenken over hoe we kunnen helpen”, zegt de wethouder. “We willen de sigaret in Goes zoveel mogelijk uitbannen, zonder iets te verbieden. Als je mensen gaat bekeuren is de kans namelijk groot dat je alleen maar aversie opwekt. We willen liever het gesprek op gang brengen.”

Bewustwording

Van der Reest denkt dat het kan door borden te plaatsen op plekken waar veel kinderen komen. “We richten ons op bewustwording en sociale controle. Als er een bord staat is de kans groot dat er een gesprek ontstaat over wel of niet roken. Dat is een goed begin.”

Sportverenigingen

De gemeente heeft inwoners opgeroepen plekken aan te wijzen die rookvrij zouden moeten zijn of met ideeën te komen. Zij kunnen mailen naar rookvrijgoes@goes.nl. Er is een aantal sportverenigingen dat heeft gezegd de sigaret in de ban te willen doen. De Goese Mixed Hockeyvereniging (GMHC) is al rookvrij en voetbalvereniging Kloetinge is bezig met maatregelen.[l]