Maarten Sas en Peter Bevers schudden elkaar de hand. FOTO'S EUGÈNE DE KOK
Maarten Sas en Peter Bevers schudden elkaar de hand. FOTO'S EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Huurders worden beter van fusie RWS en R&B'

GOES - RWS partner in wonen en R&B Wonen willen samen verder. Als alles goed gaat en de huurders van beide corporaties instemmen met het plan moet er op 1 januari volgend jaar een nieuwe organisatie staan. Met ruim 11.000 woningen in beheer is het dan de grootste woningcorporatie van Zeeland. “Het is een logische samenwerking.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

De juridische fusie moet over zes maanden al een feit zijn. Directeur-bestuurders Maarten Sas van RWS partner in wonen en Peter Bevers van R&B Wonen hebben net voor de jaarwisseling een document ondertekend waarin ze zeggen samen verder te willen gaan.

Volgens de twee bestuurders beginnen ze vanuit ‘een goede positie’ aan het avontuur, is er bij geen van de twee een financiële noodzaak om samen te gaan en liggen er absoluut geen lijken in de kast. Samen denken ze robuust te zijn en de grote opgaven van de komende jaren beter aan te kunnen. Op de dag van het tekenen van de overeenkomst maakte het kabinet bekend dat corporaties de kar moeten trekken bij het verduurzamen van de woningvoorraad. “Dat kunnen we alleen als we sterker staan dan nu. Door te verduurzamen kunnen onze huurders besparen op hun woonlasten. Dat is belangrijk voor mensen met een kleine portemonnee”, zegt Sas. “We doen al van alles op dat gebied, maar kunnen straks nog meer doen.”

Curavie

Bevers vindt de fusie logisch vanwege het gebied waarin ze werkzaam zijn. Hij denkt dat het alleen maar voordelen oplevert. “In de nieuwe organisatie hebben we meer medewerkers beschikbaar voor het beantwoorden van vragen. Onze extra mankracht zetten we bovendien in om meer maatwerk te leveren.”

Bevers denkt dat de organisaties elkaar aanvullen qua kennis. “Wij zijn soms best jaloers op wat RWS al doet op het gebied van duurzaamheid, maar wij staan er weer om bekend dat we dicht bij onze huurders staan en hebben bijvoorbeeld de Curavie-woningen ontwikkeld. Daar kan RWS weer wat van leren.”

ICT

Met de fusie denken de corporaties ongeveer één miljoen euro per jaar te besparen, onder meer door efficiënter te werken en te kiezen voor één ICT-systeem. Het bedrag moet ten goede komen aan de huurders. “We zetten het in om wonen betaalbaar te houden”, aldus Sas. “Over 11.000 huizen is het nog geen honderd euro, dus de bestuurders best nog wat meer over de brug komen”, zegt Sjaak de Fouw van Huurdersvereniging De Bevelanden. “Wij willen er op letten dat de woonlasten laag blijven. Dat is het allerbelangrijkste.” De huurders moeten in februari instemmen met de plannen, anders gaat de fusie niet door. “Wij gaan voor de belangen van de huurders”, vult Johan Martijn van HVRB hem aan.

Lasten

Sas en Bevers willen kijken hoe ze de huurders verder tegemoet kunnen komen. “We begrijpen de roep om lage lasten”, aldus Bevers. “We moeten kijken naar de slimste manier om het geld aan onze huurders te goed te laten komen. De huurprijs is belangrijk, maar de energielasten stijgen dit jaar ook fors. Dat hakt er bij sommigen in. Daar zou je dus ook wat aan kunnen doen. Duidelijk is dat we met het extra miljoen nog meer kunnen doen voor onze mensen”, zegt Sas.

Nieuw kantoor

De beide bestuurders willen op termijn een nieuw hoofdkantoor bouwen in Goes, in de buurt van het station. Het huidige onderkomen van RWS op het Stationspark is te klein om iedereen te huisvesten. Met de fusie gaan vijf functieplaatsen verloren. Dat gaat via natuurlijk verloop. Alle medewerkers hebben een garantie op werk gekregen. Hun baan kan wel veranderen. De werknemers mogen daarover zelf meedenken. "Het is niet dat we per se goedkoper moeten werken en mensen moeten ontslaan. Sterker, we hebben zelfs nieuwe krachten nodig.” Als de nieuwe organisatie eenmaal staat, neemt Sas afscheid. Hij heeft dan de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Bevers zal dan directeur-bestuurder worden van de corporatie, die nog een nieuwe naam moet krijgen.[l]

De bekendmaking werd gedaan door middel van het breken van een gelukskoekje.