Geld voor woningcorporaties

GOES - De stichting Zeeuwse Publieke Belangen geeft vanuit haar Fonds voor de Zeeuwse Energietransitie 218.500 euro aan vijf woningcorporaties in de provincie.

VAN ONZE REDACTIE

Het is bestemd voor proeven om sociale huurwoningen te verwarmen zonder aardgas. In 2021 moeten alle huurwoningen energielabel B hebben, maar RWS partner in wonen, l’escaut, Zeeuwland, R&B Wonen en Woonstichting Hulst willen verder vooruit kijken.

In 2050 moeten alle 43.000 Zeeuwse huurhuizen van het gas af zijn. De Zeeuwse woningcorporaties gaan in dat kader proeven doen in bestaande woningen. Ze willen deze elektrisch verwarmen. Tijdens de proeven kijken ze naar de investeringskosten, de exploitatielasten, de overlast voor huurders, het wooncomfort en de woonlasten. Tegelijkertijd kijkt netbeheerder Enduris welke gevolgen het op deze manier verwarmen heeft voor het elektriciteitsnetwerk. De stichting Zeeuwse Publieke Belangen is een samenwerking tussen de provincie, de Zeeuwse gemeenten en Stedin Groep. Bij de verkoop van DNWG/Enduris aan het Zuid-Hollandse netwerkbedrijf Stedin Groep is afgesproken te blijven investeren in bepaalde onderdelen van de Zeeuwse economie.[l]