In het Bevrijdingspark van het museum verrijst dit jaar een paviljoen. ARCHIEFFOTO
In het Bevrijdingspark van het museum verrijst dit jaar een paviljoen. ARCHIEFFOTO Foto: Bevrijdingsmuseum Zeeland

Bevrijdingsmuseum maakt slag op inhoud

NIEUWDORP - Het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp krijgt een ton subsidie van de provincie voor een conservator. Eind vorig jaar heeft ze al een miljoen euro ontvangen voor de bouw van een paviljoen over de Vier Vrijheden van Franklin Delano Roosevelt. "Nu moet er inhoudelijk een slag worden gemaakt."

DOOR EUGÈNE DE KOK

Om het jaar worden in Middelburg de Four Freedoms Awards uitgereikt, die zijn gebaseerd op de beroemde toespraak van de Amerikaanse president in 1941. In het nieuwe paviljoen van het Bevrijdingsmuseum Zeeland wordt aandacht besteed aan deze toespraak, maar ook aan de betekenis van de vrijheden in de loop der jaren. Bovendien wordt er ingezoomd op het presidentschap van Franklin Delano Roosevelt.

Speerpunt

De nieuwe vleugel gaat op 25 oktober open, net voor de start van de herdenking van de Slag om de Schelde, een ander speerpunt in het museum. “Tal van vrijwilligers hebben de afgelopen jaren uitmuntend werk geleverd”, zegt gedeputeerde Ben de Reu. “Aan de buitenkant ziet alles er prachtig uit. We willen dat de inhoud net zo mooi wordt.”

Voor de inrichting, het verhaal en marketing mag ze een conservator aanstellen en gaat het museum samenwerken met andere organisaties, zoals het Roosevelt Institute for American Studies in Middelburg, Roosevelt Institute in New York en Nationaal Militair Museum.

Stoomtrein

In 2018 passeerden 26.911 mensen de poortjes van het museum in Nieuwdorp. Daarmee is het op één na best bezochte museum op de Bevelanden. De Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) passeerde vorig jaar de magische grens van 40.000 betalende bezoekers. Daarmee eindigde het op vijfde plek van best bezochte musea.

Watersnoodmuseum

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk is en blijft al jaren het drukste museum. In het jaar dat werd herdacht dat het 65 jaar geleden was dat de ramp plaatsvond verwelkomde het meer dan 100.000 bezoekers. In 2017 kwamen er nog een kleine 85.000 mensen naar Ouwerkerk.

Net als vorig jaar staat Het Polderhuis in Westkapelle op de tweede plaats. Dat telde 71.689 bezoekers. Ruim de helft betaalde voor het museum of één van de twee vuurtorens. De rest bezocht één van de gratis evenementen in de zomermaanden.

Het Zeeuws Museum zag haar bezoekersaantal met tien procent groeien tot meer dan 61.000 mensen en staat op de derde plek, voor Terra Maris in Oostkapelle met 41.608 bezoekers en de SGB.

Historisch Museum De Bevelanden zag haar bezoekersaantal dalen, maar kan dat steken op de verbouwing die vijf weken heeft geduurd. Ook het Oosterscheldemuseum in Yerseke kreeg minder bezoekers. De andere musea bleven redelijk stabiel.[l]