Gemeente Goes staat achter wijkleerbedrijf Goes-Oost

GOES - Het wijkleerbedrijf in Goes-Oost krijgt een startsubsidie van 60.000 euro. “Een eenmalig bedrag”, zegt wethouder André van der Reest van de gemeente Goes.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het wijkleerbedrijf is een initiatief van het Hoornbeeck College en in augustus van start gegaan. De mbo-school laat studenten zorg- en welzijnstaken uitvoeren bij en voor bewoners van Goes-Oost. “Het gaat om simpele diensten, zoals het uitlaten van een hondje, het maken van een praatje of het doen van een boodschap”, legt André van der Reest uit.

Bewoners kunnen vragen om hulp. In de eerste maanden hebben ze dat in groten getale gedaan. Het wijkleerbedrijf houdt kantoor in wijkcentrum Jan Ligthart aan de Bergweg. “Naast het duidelijke onderwijsdoel en dat het de arbeidsmarkt dient heeft het echt een functie in de wijk. De studenten voeren taken uit die er anders bij inschieten. Mensen kunnen daardoor langer zelfstandig blijven wonen, vereenzamen niet, mantelzorgers worden ontlast en het is goed voor de sociale samenhang. Jong en oud ontmoet elkaar”, zegt de wethouder.

Wijkleerbedrijf Goes-Oost is niet het eerste in de gemeente. Goes-Zuid heeft al jaren Wel-Zo Actief. Daaraan is Scalda verbonden. De gemeente hoopt ze dit jaar met elkaar te kunnen vergelijken, zodat duidelijk wordt wat en waar wel en wat en waar niet werkt.[l]