Sjaak de Fouw (links) en Johan Martijn van de twee huurdersverenigingen. FOTO EUGÈNE DE KOK
Sjaak de Fouw (links) en Johan Martijn van de twee huurdersverenigingen. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Huurders moeten er door de fusie op vooruit gaan'

GOES - De bestuurders, raden van toezicht, ondernemingsraden en anderen kunnen het eens zijn met de fusieplannen van RWS partner in wonen en R&B Wonen, maar uiteindelijk hebben de huurders het laatste woord. “Zij moeten hier beter van worden”, zegt Sjaak de Fouw van huurdersvereniging De Bevelanden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Hij trekt samen op met Johan Martijn, die de belangen van de huurders van R&B Wonen behartigt. RWS partner in wonen en R&B Wonen willen vanaf 1 januari volgend jaar samen verder. Samen denken ze een robuustere organisatie te zijn die toekomstige uitdagingen, zoals de klimaattransitie, beter aankan, efficiënter en goedkoper te kunnen werken en meer te kunnen investeren in woningen van de huurders. De woningcorporaties willen op termijn één kantoor bouwen in Goes, dicht bij het openbaar vervoer en gaan verder met één directeur: Peter Bevers, nu nog in dienst van R&B. Hij en Maarten Sas van RWS denken één miljoen euro te besparen met de fusie. “We zetten dat in om wonen betaalbaar te houden”, zei Sas.

Over de brug

Sjaak de Fouw en Martijn vinden de beloften magertjes en zien de voordelen voor hun achterbannen nog niet duidelijk. “Over 11.000 huizen verdeeld is één miljoen euro nog geen honderd euro”, reageerde De Fouw. “Ik vind dat ze met meer over de brug moeten komen. Huurders moeten er hierdoor op vooruit gaan. En dat weet ik liever nu dan later. Onze huurders willen zo snel mogelijk resultaat.” Martijn is het eens met zijn collega. “Zij zijn over het algemeen niet met de toekomst bezig. Voor huurders is maar één ding belangrijk en dat is de huurprijs.”

Quitte

De Fouw en Martijn hopen dan ook zo snel mogelijk garanties te krijgen over huurmatiging. De huren zouden de komende jaren met slechts de inflatie en daarbovenop maximaal één procent mogen stijgen. “Het zijn twee rijke clubs. Beide corporaties hebben miljoenen euro’s winst gemaakt. Wat zou er mis zijn als ze quitte spelen?” aldus De Fouw.

Verder wil het tweetal dat alle rechten en plichten gelijk zijn. “Daar moeten we nog gedegen afspraken over maken”, zegt Martijn. “We moeten sowieso nog veel onderhandelen.” Hij heeft alles rond de millenniumwisseling al eens meegemaakt toen de woningcorporaties in de gemeenten Borsele en Reimerswaal fuseerden. “Nu zijn we veel meer betrokken in het proces. We zijn overal voor uitgenodigd en hebben de hele tijd mee gepraat. Daar valt niets over te zeggen.”

Volgende week maandag (28 januari) om 19.30 uur zijn de huurders van R&B Wonen welkom in dorpshuis Ons Dorpsleven in ‘s-Gravenpolder. Na een verhaal van de bestuurders van beide woningcorporaties en een rondje vragen gaan de bestuurders weg en is het aan de huurders. Willen zij wel of geen fusie is de vraag die dan moet worden beantwoord. Ook wordt gevraagd waaraan zij de één miljoen euro aan besparingen zouden willen uitgeven.

Volgende week dinsdag (29 januari) om 19.30 uur vindt dezelfde avond plaats, maar dan voor mensen die een huis huren van RWS partner in wonen. Zij zijn uitgenodigd in de Erasmusflat in de Goese Polder. “Laat je stem horen”, zegt Martijn. “Het is belangrijk voor de komende jaren.” Beide verenigingen dienen na de avonden voor 15 februari een zienswijze in.[l]

RWS partner in wonen heeft het momenteel (ook) druk met het repareren van deuren van haar huurwoningen. Het komt door de droge, warme en lange zomer. “Als het weer koud en vochtig wordt, zie je dat het hout opbolt”, zegt Tom Smits van de interne aannemerij van RWS. Dat zorgt onder meer voor problemen bij het sluiten. De timmermannen knappen de deuren op. Een nieuwe deur kost namelijk al snel 1250 euro. Waar de timmermannen normaal één of twee deuren per maand opknappen komen er nu veel meer binnen.