Een portet van H.D. Erdegaingh. FOTO HD ERDEGAINGH
Een portet van H.D. Erdegaingh. FOTO HD ERDEGAINGH Foto: H.D. Erdegaingh

Iemand een Goese daguerrotypie?

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Dit keer een daguerreotypie van Middelburger H.D. Erdegaingh (1806-1856). Een daguerrotypie is een vroege fotografische methode, uitgevonden door de Fransman Louis Daguerre. Deze is in het bezit van het Leidse prentenkabinet. De geportretteerde is Marigje Korporaal. De studio van Erdegaingh was waarschijnlijk de oudste van Nederland. Hij adverteerde in de Goessche Courant van 18 september 1843 voor het maken van 'daguerreotype portretten' in de Korenbeurs in Goes. Er moeten dan ook Goese portretten bekend zijn uit 1843. Tot op heden zijn die nog niet opgespoord. Wie kan helpen?

Reacties kunt u mailen naar info@hkdebevelanden.nl of per post sturen naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Onder de reageerders wordt weer een Agrimarkt-waardebon met een exemplaar De Spuije worden verloot.

Koningin Wilhelmina

Op de vorige foto stond het eilandje in de Oostvest in Goes dat in 1930 was verlicht voor de 50e verjaardag van koningin Wilhelmina op 31 augustus 1930. In de Middelburgsche Courant stond een kort verslag van deze feestelijkheden. “De stad is keurig versierd. In sommige straten heeft men gebruik gemaakt van elektrische verlichting. In andere doet men het met lampions en vetpotjes. Dat alles levert een rijke afwisseling op. Door de PZEM en Philips zijn op verschillende plaatsen der stad lichtzuilen geplaatst, terwijl toren, Grote Kerk en stadhuis met schijnwerpers verlicht worden.” Met nieuwe uitvindingen wil het niet altijd goed gaan. In het artikel staat dat na een rijtoer door het organiserende comité en een muziekkorps ’s avonds om half acht de elektriciteit uitviel en de stad twee uur in het donker was gehuld.[l]