Van links naar rechts: Maria Papadopoulou, Loes Meeuwisse, Jelmer van Mossevelde, Zoë Gude, die een locatie aanwijst, en André van der Reest. FOTO HANS COLIJN
Van links naar rechts: Maria Papadopoulou, Loes Meeuwisse, Jelmer van Mossevelde, Zoë Gude, die een locatie aanwijst, en André van der Reest. FOTO HANS COLIJN Foto: Hans Colijn

Goes wil niet twee, maar vier tiny forests

GOES - De gemeente Goes wil niet twee, maar vier tiny forests. De minibosjes komen allemaal in de buurt van basisscholen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het idee is afkomstig van IVN Nederland. Zij wil de komende jaren honderd tiny forests aanleggen in het hele land. De natuurorganisatie hoopt met de bosjes verstening tegen te gaan, de biodiversiteit te bevorderen, kinderen vertrouwd te maken met de natuur en een middel in handen te hebben tegen hittestress en wateroverlast.

De Zeeuwse gemeenten Borsele, Middelburg, Noord-Beveland en Terneuzen hebben van IVN 10.000 euro gehad voor één bosje. IVN wees het dubbele toe aan Goes, omdat de gemeente had gezegd er twee aan te willen leggen. “En we vragen ons nu af of we het bij twee moeten laten”, zegt wethouder André van der Reest. “We staan pal achter het doel om kinderen vertrouwd te maken met de natuur. Wat is er dan mooier om een bosje naast de deur van de school te hebben?”

'We zijn ontzettend blij met het enthousiasme'

Goes heeft inwoners gevraagd of zij een plek wisten waar een bosje zou kunnen komen. Er zijn 37 suggesties binnengekomen, veelal van basisscholen. “We zijn ontzettend blij met het grote enthousiasme”, zegt wethouder Loes Meeuwisse.

Een jury met Van der Reest en Meeuwisse, het Goese kindercollege, een ambtenaar en twee mensen van IVN heeft zich over de inzendingen gebogen. Uiteindelijk hebben ze vier locaties aangewezen: bij de Kohnstammschool in de Reigerstraat, een kavel in Mannee tussen De Krul en de rondweg, bij de Holtkampschool in de Goese Polder en op de Tiendendreef, naast De Wissel. “We gaan nu in gesprek met de scholen en buurt. We hopen dat de kinderen en omwonenden willen helpen met het onderhoud”, zegt Van der Reest.

Buitenlokaal

In de bosjes komen allerlei bomen en struiken. Door een speciale manier van aanplanten groeit alles snel. In tien jaar staat er een bos, ter grootte van een tennisbaan. Het krijgt onder meer een buitenlokaal en IVN organiseert er activiteiten. “Participatie vinden we belangrijk. Daarom willen we graag dat de bosjes op loopafstand staan van scholen”, zegt Vincent van der Veen van IVN Zeeland.

Vergroenen

De aanleg van vier bosjes kost Goes 60.000 euro. IVN draagt 20.000 euro per bij. “We willen graag in gesprek met mensen die een andere locatie hebben aangedragen”, zegt Meeuwisse. “Wellicht kunnen we daar ook wat vergroenen.” Dit najaar worden de eerste bomen geplant.[l]