De Goese Roxanne Machielse loopt dit jaar de 'Big Six'. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
De Goese Roxanne Machielse loopt dit jaar de 'Big Six'. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Roxanne loopt dit jaar de zes grootste marathons

GOES - Voor zover ze weet is er wereldwijd slechts één vrouw die de zes grootste marathons ter wereld in één jaar heeft gelopen, maar zij (en geen enkele man) deden dat voor het goede doel. Roxanne Machielse uit Goes loopt de komende maanden de marathons van Tokyo, Boston, Londen, Berlijn, Chicago en New York voor Stichting Kika. “Ik ben constant op zoek naar een uitdaging.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het is niet het eerste wat ze doet voor Kika, bij lange na niet. De Goese liep eerder al marathons in onder meer New York, Valencia en China, op en rondom de Chinese Muur. Ze zamelde er al ruim 35.000 euro mee in voor het goede doel. Dit jaar doet ze er een schepje bovenop. Machielse stelde zichzelf ten doel om de ‘Big Six’ te lopen en daarmee 100.000 euro in te zamelen voor Kika. “Het is nergens op gebaseerd, maar het leek me een mooi bedrag. En als ik het eenmaal heb geroepen, wil ik het doen ook”, lacht ze. “Als ik ergens mijn tanden in zet, laat ik niet meer los.”

Wachtlijsten

Makkelijk is het lopen van de ‘Big Six’ niet. Inschrijven is misschien nog moeilijker dan ze lopen. Vooral voor Boston en Londen zijn er lange wachtlijsten. Na dagenlang zoekwerk op internet en tal van telefoontjes wist Machielse via via echter toch tickets te regelen. Tokyo, Boston en Londen vinden in het voorjaar plaats, de andere drie in de herfst.

Trainen

Nu ze startbewijzen heeft, is het zwaarste werk wat dat betreft gedaan, vindt ze. “Marathons uitlopen is voor zeventig of tachtig procent iets mentaals. Dat lukt me wel”, zegt ze. “Trainen doe ik niet meer en ik heb me nog niet in de parkoersen verdiept. De bijzonderheden wil ik niet weten. Als ik er ben, wil ik genieten. Ik vind het gaaf om zoveel van de wereld te zien. Ik heb me ook nog ingeschreven voor de marathon van Athene. Ik kreeg de kans om mee te doen aan de marathon der marathons en wilde die natuurlijk niet laten liggen, ook niet in dit overvolle jaar.”

'Ik ben er soms veertuig uur per week mee bezig'

Waar ze niet wakker ligt van het lopen van de marathons, ligt ze dat soms wel van het inzamelen van de ton. “Dat is ontzettend veel werk”, zegt ze. “Ik ga er alles aan doen om het te halen.”

Net als vorig jaar wil ze een flink bedrag ophalen met een spinningmarathon op de Grote Markt in Goes, die op vrijdag na Hemelvaartsdag moet plaatsvinden. Verder organiseert ze door het jaar heen allerlei acties.

Café

Ze verzet het werk naast haar baan als mede-eigenaar van Café de Pompe in Goes. “Daar ben ik ook meer dan veertig uur per week mee bezig”, lacht ze. “Soms zit ik er wel eens doorheen, maar dan denk ik maar dat kinderen met kanker dat ook wel eens hebben. En je doet het voor hen.”

Vanwege haar inzet voor Kika is Machielse benoemd tot ambassadeur van de stichting in het zuiden van Nederland.

Ondersteunen

Wie de Goese komend jaar wil ondersteunen kan een kijkje nemen op de website https://rox4kika.nl.[l]

De inschrijving voor de spinningmarathon 'Goes for Kika' op vrijdag 31 mei is geopend. Zoals altijd is plaats van handeling de Grote Markt in Goes. Iedereen kan deelnemen, zowel als individu of als team. Drie uur spinnen doe je voor 25 euro. Ook zijn er verschillende sponsorpakketten. Voor alle deelnemers is er eten en drinken tijdens het spinnen en ligt er na afloop een goodiebag klaar. Verder kunnen deelnemers zich gratis laten masseren. Degenen die meer dan 250 euro hebben ingezameld krijgen een Kika-shirt. Het ingezamelde geld gaat in zijn geheel naar Stichting Kika. De spinningmarathon duurt van 14.00 uur tot 17.00 uur. Meer informatie en inschrijven kan via https://rox4kika.nl/inschrijven.