Zeeuwse FNV-leden twijfelen over basisinkomen

GOES - De leden van Lokaal FNV-Midden Zeeland denken verschillend over het basisinkomen. Dat bleek vorige week tijdens een themabijeenkomst in Goes. Op de avond werd Rene Sandee verkozen als nieuwe voorzitter van de afdeling.

DOOR PETER URBANUS

Door het toenemende aantal mensen dat flexibel werkt, is de inkomenszekerheid in Nederland sterk achteruit gegaan. Bovendien dreigen door verdere automatisering en robotisering veel laagbetaalde banen te verdwijnen. Sinds enkele jaren gaan er daarom stemmen op om een basisinkomen in te voeren.
Alle Nederlanders, ongeacht hun inkomen, zouden dan een vast bedrag per maand ontvangen. Vakbond FNV staat hier voorzichtig positief tegenover, liet discussieleider Yde van der Burgh weten. Hij is beleidsadviseur bij de vakbond. Wat is een leefbaar minimum, vroegen meerdere leden zich af. "Te veel om van dood te gaan, te weinig om te leven?"
Uiteraard moet zoiets gefinancierd worden. De vakbond denkt dat dat kan door afschaffing van de bijstand, meer belasting voor hogere inkomens, afschaffing van de zelfstandigenaftrek en minder uitvoeringskosten voor het uitkeringenstelsel. De FNV heeft ook aan leden gevraagd wat ze zouden doen als zo’n basisinkomen er kwam. Veel mensen zouden minder gaan werken, om zo plaats te bieden aan jongeren. Voor de FNV is een basisinkomen een interessante mogelijkheid om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen, zei Van der Burgh. Veel Zeeuwse leden bleken sceptisch. "Een basisinkomen geeft werkgevers een reden om nog minder te betalen", zei iemand. Een deel van de lokale achterban vond dat de FNV sowieso weinig bereikt. Van der Burgh wees echter op de gewonnen rechtszaak tegen Deliveroo. Er werd ook een nieuwe voorzitter gekozen. Rene Sandee volgt Frans Verdult op als voorzitter van Lokaal FNV Midden-Zeeland.[l]