De Gasthuisstraat in Goes. FOTO CEES PIETERS
De Gasthuisstraat in Goes. FOTO CEES PIETERS Foto: Cees Pieters

Een schutting in de Gasthuisstraat

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Een foto van de Gasthuisstraat in Goes, gemaakt door Cees Pieters. Er staat een schutting, maar wat stond er eerst op deze plaats? En wat is er daarna gekomen? Uit welk jaar is deze foto? Op de voorgrond zie je een winkel met zonneschermen. Welke winkel was dat?

Reacties kunt u mailen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Per post kan ook: Postbus 2159, 4460 MD Goes. De foto verschijnt ook op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring. Ook daar kunt u uw reactie geven. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt weer een Agrimarkt-waardebon met een exemplaar van De Spuije verloot.

Daguerrotypie

De vorige foto was moeilijk. Er kwamen dan ook geen inzendingen. Het was een portret van Margje Korporaal uit 1843. Een vroege foto van de Middelburger H.D. Erdegaingh (1806-1856) gemaakt in Goes. Met enig zoekwerk vonden we wat informatie. Zo weten we dat Erdegaingh eigenlijk apotheker te Middelburg was. Op 25 augustus 1828 is hij met dispensatie van koning Willem I toegelaten als leerling aan de School voor Heelmeesters en Vroedvrouwen.

Daarnaast was hij gespecialiseerd in goud en zilver, want we vinden ook dat hij op 16 juli 1840 door de rechtbank in Middelburg is beëdigd tot ‘Essayeur bij de Waarborg’, een keurmeester in goud en zilver. Erdegaingh was gehuwd met Anna Loois. Dat de fotograaf eigenlijk apotheker en keurmeester voor goud en zilver was is niet zo vreemd. Het ontwikkelen van een foto was een chemisch proces.[l]