Theo bezoekt een school in Soroti in Oeganda. FOTO COR DE RIJKE
Theo bezoekt een school in Soroti in Oeganda. FOTO COR DE RIJKE Cor de Rijke

Kleine stichting de Figurant gaat groots vieren

GOES - Het was maart 1999 dat 3 vrienden naar een Goese notaris stapten met de vraag voor medewerking bij het oprichten van een stichting. Dat was het begin van stichting de Figurant.

Het waren Cor de Rijke, Gerrit Dieleman en Theo van Teijlingen die op hun eigen manier een bijdrage wilden leveren aan het mooier maken van de wereld. Vanuit hun geloof hadden zij deze inspiratie verkregen.

“De directe aanleiding was de uitgave van mijn eerste CD, “Morgenland”. Cor had geholpen met de opnames, Gerrit had door zijn toenmalige werk in de communicatiesector, het ontwerp van de hoes en zo gemaakt. Wij besloten alles wat zou binnenkomen met de verkoop van die CD, weg te geven aan goede doelen., “vertelt troubadour Theo van Teijlingen, in het dagelijks leven ook nog docent aan het CIOS te Goes. Hij vervolgt: “De notaris zat ons glimlachend aan te kijken, hij vond dat wel wat, 3 van die gasten met een ideaal…we kregen prompt korting!”

Nu, bijna twintig jaar later, hadden deze 3 vrienden niet kunnen dromen dat de stichting zo’n impact gegeven heeft. Theo van Teijlingen is als troubadour het gezicht naar buiten van de Figurant. In die 20 jaar zijn er minstens 800 voorstellingen geweest: die kunnen gaan van een huiskamerconcert tot een kerkdienst, van benefietconcert tot medewerking aan een symposium. Duizenden mensen hebben zijn liedjes en verhalen gehoord.

“Dat eerste Cd’tje “Morgenland” is inmiddels meer dan ruim 3000 x verkocht, dat hadden we nooit gedacht. Ik weet nog dat bij het mixen iemand zei: in eigen beheer een CD uitgeven? Als je er 300 slijt mag je meer dan tevreden zijn. Na die ene CD zijn er nog 4 anderen gevolgd, maar ook een aantal boekjes met teksten en verhalen.”

Veel van het binnengekomen geld is bestemd voor het grootste doel wat stichting de Figurant steunt. Dat is het werk van Amecet, een kinderopvangwerk in Oeganda. Hier is Els van Teijlingen, zus van Theo, samen met een staf van medewerkers al weer meer dan 18 jaar bezig met de opvang van kinderen, veelal besmet met het HIV virus. Het is geen weeshuis, de familie blijft verantwoordelijk, maar er is opvang van een tijdelijke aard. Verder is er huisbezoek, schoolwerk, hulp in het plaatselijke ziekenhuis, gevangenisbezoekwerk, etc.

“Dit werk steunen is een kort- en voor ons een persoonlijk lijntje”, vertelt Theo verder, “ En we merken dat mensen dit heel mooi werk vinden. Doordat mijn zus Els daar blijft wonen hebben we ook een mooi beeld van hoe het geld gebruikt wordt. We hebben in 2011 een hele polikliniek kunnen schenken aan het plaatselijke ziekenhuis aldaar, waar nu nog steeds heel goed werk in gedaan wordt. Na ons laatste bezoek in 2017 zijn ze nu bezig met een stukje eigen inkomstenwerving d.m.v. wat veeteelt en landbouw. Maar de hulp voor kwetsbare kinderen blijft nummer één en dat is nog steeds hard nodig”.

Naast Amecet steunt de stichting nog enkele kleine en incidentele projecten. In 2019 gaat de kleine stichting het groots vieren.

“We gaan werken aan nieuwe website, we gaan werk maken van een continuering van ons bestuur en op 17 mei is er een groots Benefietconcert in de Mythe te Goes”, aldus Theo van Teijlingen. Het is de 6e keer dat de stichting het “Goes geeft thuis…”in de schouwburg te Goes organiseert.

Theo vertelt verder: “ Een benefietconcert om onze verjaardag te vieren. Het programma is bijna rond. Met o.a. cabaret en kleinkunst van Bert Kreeft, singersongwriters, mijn zus Els is er met haar kinderen, dus Oeganda komt ook aan bod. Ik ga zelf een speciaal programma spelen met beelden en geluid, wat aansluit bij mijn liedjes."

Twintig jaar stichting de Figurant, hoe een kleine stichting iets kan betekenen in een grote wereld.

Kaarten zijn inmiddels al verkrijgbaar bij de Mythe in Goes. Voor meer info kijk ook op www.defigurant.nl. [l]