Geldof en Huibregtse met de woondeken.
Geldof en Huibregtse met de woondeken. M van Dijke

Oud Zeeuws breiwerk vastgelegd in moderne woondeken

ARNEMUIDEN - Meer dan twee eeuwen Zeeuws breiwerk samengevat in een prachtige woondeken: dat is ´Het Beddengoed van Tante Zoet´. De woondeken bevat dertig gebreide blokken met ajourmotieven afkomstig van avonddoekjes, haakmutsjes, slaapmutsen en labedissen uit de Zeeuwse streekdrachten. Op zaterdag 9 februari om 14 uur geven Anja Geldof en Stefanie Huibregtse een presentatie in Museum Arnemuiden over dit onderwerp. Van 11 tot 16 uur kan er aan het Beddengoed gebreid worden in de Wolwinkel aan de Markt.

De bedenksters van ‘Het Beddengoed van Tante Zoet’ zijn oude bekenden in de Zeeuwse handwerkwereld. Anja Geldof (Tholen) en Stefanie Huibregtse (Middelburg) beschreven eerder hun zoektocht naar Zeeuwse visserstruien in hun boek ‘Truien bij de Vleet’. Nu er weinig tot geen nieuwe visserstruien meer gevonden worden hebben zij hun focus verlegd naar het brei- en haakwerk uit de streekdrachten. Want ook de gebreide en gehaakte onderdelen hiervan zijn nooit eerder beschreven.

Uitdaging
“We zijn begonnen aan een geweldige uitdaging” vertelt Anja Geldof, “want er zijn nooit kant en klare patronen geweest van bijvoorbeeld de witte, grijze en zwarte avonddoekjes die gedragen werden door de vrouwen op Walcheren en Zuid-Beveland. Vrouwen verzonnen ze vaak uit hun hoofd, of als ze er eentje zagen die ze mooi vonden probeerden ze die na te maken. Soms hadden ze hooguit een kladje met wat summiere aantekeningen.” Bekend is het verhaal dat als iemand een avonddoekje zag wat zij mooi vond, ze achter de draagster ervan in de kerkbanken ging zitten. Zo kon ze de gehele dienst het doekje bestuderen van degene die voor haar zat.
Verhalen van de maaksters en draagsters van de oude kledingstukken komen met regelmaat voorbij op het blog ‘Het GeriefGoed van Tante Zoet’. De naam van één van die vrouwen werd gekozen als naamgeefster van het nieuwe handwerkproject: Tante Zoet. Huibregtse: “Tante Zoet was mijn oudtante en wij bewaren zeer goede en warme herinneringen aan haar. We hoefden dan ook niet lang na te denken wie wij als boegbeeld voor dit nieuwe project zouden kiezen!“

Patronen
Naast het uitgeven van het patroon van de woondeken ontwikkelen beide vrouwen tevens complete patronen van avonddoekjes plús modernere varianten hiervan. Stefanie Huibregtse: “Tegenwoordig worden de avonddoekjes van moeders of grootmoeders niet meer gedragen, het ‘past niet zo’ op hedendaagse kleding. Met het verdwijnen van vrouwen in dracht verliezen deze doekjes hun waarde. Wij maken daarom niet alleen patronen van de authentieke doekjes, maar ontwikkelen ook moderne varianten.
Niet alleen avonddoekjes worden onderzocht en vastgelegd, Geldof en Huibregtse bestuderen o.a. ook labedissen, slaapmutsen en ‘haakmutsen’ - mutsen die o.a. op Tholen, Schouwen-Duiveland én Zeeuws-Vlaanderen gedragen werden. “Je merkt dat het veel lastiger is om die te vinden, en ook om er breimotieven uit te ontcijferen. Dit soort kledingstukken wordt al lang niet meer gedragen.” aldus Geldof. “Gelukkig hebben we veel ervaring opgedaan in het ontcijferen van oud fotomateriaal tijdens ons onderzoek naar de visserstruien!”
Kaartjes zijn te koop via Stichting Zeeuwse Visserstruien. [l]