De gevelsteen van een vos, die in de binnenstad is te zien. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
De gevelsteen van een vos, die in de binnenstad is te zien. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Gemeentearchief Goes

Een gevelsteen van een vos

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

In de binnenstad van Goes zijn verschillende gevelstenen. Dit is een foto van Cees Pieters uit 1988. Waar is deze steen te vinden? En waarom is een vos afgebeeld? Er is een legende over een vos die omkijkt, maar wie kent deze legende?

Reacties kunt u mailen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Per post kan ook: Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt weer een Agrimarkt-waardebon met een exemplaar van De Spuije verloot.

Schutting

De winnaar van de vorige foto is Immie Stins. Op die foto was een schutting in de Gasthuisstraat te zien. Daar stond het Gasthuis, ziekenhuis en stadskantoor. Leen Kievit schrijft dat rond 1984, na de sloop van het stadskantoor, de bibliotheek daar is gebouwd. “Daar stond het oude ziekenhuis. In 1964 werd Bergzicht in gebruik genomen”, aldus Immie Stins. “Op die locatie is De Koperen Tuin gestart door Jan en Elly Bruins”, weet Peter Bolderman. John de Kaart en Elsbet Wijdemans schrijven dat de winkel met de zonneschermen Schoenhandel Wijdemans is. Cintha Stolk herinnert zich dat de schutting een plek voor graffiti was en vraagt zich af of daar ook foto’s van zijn. “Mijn moeder was één van de laatste werknemers van het Gasthuis. Begin jaren ‘70 zijn alle bewoners verhuisd naar het bejaardentehuis aan de Kievitlaan”, zegt Jacqueline Pieterse. “Het voelde als een vijfsterrenhotel.” Ruben van Luijk schrijft dat zijn opa en oma een sigarenwinkel hadden in de straat. Han Goetheer zegt dat rond 1900 de Kleine- of Gasthuiskerk in de straat stond.[l]