Helpt virtual reality tegen eenzaamheid. Een proef moet dat duidelijk maken. FOTO STUDIO APVIS
Helpt virtual reality tegen eenzaamheid. Een proef moet dat duidelijk maken. FOTO STUDIO APVIS Foto: Studio APVIS

Is virtual reality een middel tegen eenzaamheid?

HEINKENSZAND - Een aantal organisaties zoekt vrijwilligers voor een proef met een virtual reality-bril in de zorg.

Het Vrijwilligershuis Borsele, Zorgplezier, Allévo, SVRZ, Seniorenraad Borsele en de gemeente Borsele beginnen dit voorjaar een proef met zo’n bril. Doel is om uit te zoeken of virtual reality een positief effect heeft op de mate van plezier bij mensen en of de techniek helpt om deelnemers zich minder eenzaam te laten voelen.

Er zijn vijf mensen nodig, die zich (af en toe) eenzaam voelen. Vrijwilligers gaan bij deze inwoners acht keer op bezoek met de virtual reality-bril. In overleg maken ze een afspeellijst. “Heeft de deelnemer altijd de Eiffeltoren ‘in real life’ willen zien? Of op safari willen gaan in Afrika? Het kan allemaal”, zeggen de initiatiefnemers.
Vrijwilligers moeten mensen-mensen zijn en het fijn vinden om met anderen in gesprek te gaan. Ook is het goed als ze affiniteit hebben met nieuwe technieken. Voordat de proef begint krijgen ze een training met de virtual reality-bril. De vrijwilligers moeten zelf op zoek naar mensen die zich (af en toe) eenzaam voelen. Volgende week donderdag (28 februari) is er een startbijeenkomst voor de proef.

Meer informatie is te vinden op de website www.vrijwilligershuis.nl.[l]