Owen Kaat. FOTO COBY WEIJERS
Owen Kaat. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Owen Kaat is één van de zeven kleine criminelen

GOES - Of het lukt om van acteren zijn beroep te maken, weet de 15-jarige Owen Kaat niet. Aan durf en de wil ontbreekt het niet bij hem, maar de Goesenaar zou later ook tevreden zijn met een rol achter de schermen. Vooralsnog staat hij voor de camera’s. Vanaf maart is Owen te zien in de serie ‘Zeven kleine criminelen’ van de VPRO.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het is de tweede grote rol van Owen in een landelijke televisieserie. Vorig jaar speelde hij in het alombekende ‘De schippers van de Kameleon’. “Mijn ouders wisten niet eens dat ik me had ingeschreven bij een castingbureau toen ik werd gebeld om auditie te komen doen”, vertelt de mavo-scholier op het Ostrea Lyceum. Tegen zijn eigen verwachtingen in kreeg hij de rol van Kees Dijkstra, een vriend van de tweeling. “Er ging een wereld voor me open. Het was bijzonder en ontzettend leuk om te doen. Tijdens de opnamen werden we één grote familie. Ik vond het jammer dat het was afgelopen.”

Owen koesterde na ‘De schippers van de Kameleon’ geen verwachtingen. “Er staan misschien wel tienduizend kinderen ingeschreven bij de castingbureaus. Je moet zoveel geluk hebben om eruit te worden gepikt.”

Schifting

Hij had dat geluk. Vorig jaar kreeg hij een telefoontje. Of hij auditie wilde komen doen in Amsterdam, voor een rol in de nieuwe VPRO-serie ‘Zeven kleine criminelen’? Hij overleefde de eerste schifting, maar was tijdens de daaropvolgende auditie volgens hemzelf misschien iets te onzeker. “Dat ging niet zo goed, vond ik. Ze zeiden in eerste instantie ook dat ze me niet wilden. Ook, omdat ik er, ik vind het lullig om van mezelf te zeggen, te leuk uit zag.”

Gebitje

Het bureau was op zoek naar onzekere, lange jongen voor de rol van Dulles. De makers kwamen na wat overleg uiteindelijk toch uit bij Owen. Ze kleedden hem in een veel te groot pak, gaven hem een gebitje met lange voortanden (dat hij mee naar huis kreeg als aandenken), knipten zijn krullen en kamden het met een flinke lik haargel naar de zijkant. Voila, de gewenste slungel stond opeens voor de makers. “Ik moest ook leren stotteren. Ik heb drie lessen gehad in Amsterdam. Dat was best moeilijk om te leren.”

'Het is een ontzettend leuk en spannend verhaal'

De serie gaat over Raffie, die door geldproblemen van zijn oma ten einde raad is. Met zijn vijf vrienden en een vriendin besluit hij een bank te overvallen, omdat hij snel geld nodig heeft. Het is het begin van een groots avontuur. Theo Maassen en Anniek Pheifer spelen de volwassen hoofdrollen. Dulles is een jongen die er graag bij wil horen. “Na wat aandringen mag ik meedoen met de bankoverval. Het is een ontzettend leuk en spannend verhaal”, belooft Owen.

Net als na zijn eerste rol blijft hij bescheiden. Hij weet niet of hij aan het begin staat van een lange, succesvolle acteercarrière. Na zijn mavo-examen wil hij naar het Grafisch Lyceum. “Ik denk aan een opleiding tot cameraman of mediamanagement. Ook zou ik graag achter de schermen werken. Als acteur is het allemaal erg onzeker. Er zijn maar weinig mensen die daarmee hun geld kunnen verdienen.”

Bioscoop

De bal is echter wel degelijk aan het rollen. “De regisseur van ‘Zeven kleine criminelen’ zei tegen me dat als hij wist dat ik zo zou spelen hij me meteen had aangenomen. Dat is een mooi compliment.” Sinds de opnamen van de serie, die plaatsvonden in Hilversum, Amsterdam en IJmuiden, heeft hij alweer een klus gehad. “Maar daar mag ik nog niks over zeggen”, klinkt het als een ervaren acteur. Het is iets kleins, volgens hem. “Maar wel leuk. Het liefste zou ik nog eens in een bioscoopfilm spelen. Het genre maakt me niet zoveel uit.”

NPO3

De serie ‘Zeven kleine criminelen’ is vanaf zondag 17 maart om 18.45 uur te zien op NPO3. Meer informatie is te vinden op de website www.vpro.nl/jeugd.[l]

Owen Kaat als Dulles in de serie 'Zeven kleine criminelen'.  FOTO PUPKIN