Een hoogspanningslijn in de gemeente Borsele. FOTO PIET GRIM
Een hoogspanningslijn in de gemeente Borsele. FOTO PIET GRIM Foto: Piet Grim

Raad moet van twee kwaden de minste kiezen

HEINKENSZAND - Het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Borsele vindt 370.000 euro te veel geld voor de huur van een perceel in Borssele voor plaatsing van een aantal masten voor een tijdelijke hogesnelheidslijn. Ze geeft het geld liever uit aan uitbreiding van het Sloebos.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dat zegt het college in een advies aan de gemeenteraad. Burgemeester Gerben Dijksterhuis en wethouder Kees Weststrate van de gemeente Borsele hebben, na een motie in december, met hulp van een onafhankelijke adviseur, onderhandeld met een boer die gronden heeft aan de Ossenweg. “De raad vond dat we opnieuw moesten kijken naar mogelijkheden om te voorkomen dat er bomen zouden worden gerooid”, zegt Dijksterhuis.

Als de tijdelijke lijn over het perceel van de boer zou lopen, zouden er minder bomen verloren gaan dan in een eerder voorstel van Tennet. Zowel huur als koop van de grond zijn tijdens de gesprekken aan de orde gekomen. Zijn bedrijf verkopen wilde de boer sowieso niet en over de huurprijs en voorwaarden die de boer daaraan stelde bereikten de twee partijen geen deal.

Eindbod

Als de gemeenteraadsleden het, tegen het advies van het college in, wel een goed bod vinden van de grondeigenaar is de gemeente 370.000 euro kwijt aan huur voor de komende drie jaar. Tennet heeft gezegd daarvan twee ton te willen betalen. “Maar 170.000 euro voor het huren van een perceel voor drie jaar is nog steeds heel erg veel geld. Dat kunnen we ook gebruiken om het Sloebos uit te breiden”, aldus Dijksterhuis. “Bovendien zijn wij het niet eens met de voorwaarden.” Zo staat in het advies dat de boer heeft gevraagd of de gemeente na het verwijderen van de tijdelijke lijn de aanleg van een zonnepark van 45 hectare op het perceel wil ondersteunen. “Wij vinden dat we zo’n toezegging op voorhand niet kunnen doen.”

'We betreuren het kappen van elk stuk groen'

Tennet heeft inmiddels een alternatief tracé gemaakt voor de tijdelijke lijn, die er moet komen omdat de huidige lijn niet in bedrijf kan blijven tijdens de bouw van de nieuwe.

In het alternatieve tracé gaan minder bomen verloren dan in het oorspronkelijke voorstel. Wel ontstaat er een aantal ‘gaten’ in het Sloebos aan de dorpszijde. Het gemeentebestuur vindt het echter een beter alternatief dan de investering. “Maar we betreuren het kappen van elk stuk groen. In dit opzicht lopen de belangen van het dorp Borssele en de gemeente volledig parallel. En ook Tennet kapt liever geen bomen”, aldus Weststrate. “De vraag is echter of we 170.000 euro willen uitgeven aan huur of het gebruiken om extra groen in te planten”, vult Dijksterhuis aan. “Het is een keuze die de raad moet maken. Wij vinden het echter te veel geld.”

Ontwikkeling

Dijksterhuis en Weststrate willen het geld liever gebruiken voor het Sloebos. Van de gewenste 200 hectare voor het bos tussen Borssele en industriegebied ‘t Sloe is inmiddels 134 hectare gerealiseerd of in ontwikkeling. Tennet heeft al toegezegd bomen te planten op de dijk in de bocht van de Europaweg-Oost, bij de Kaaiweg. Dat is ter compensatie van bomen die sowieso moeten worden gekapt voor de nieuwe (definitieve) 380kv-lijn.

De gemeenteraad maakt de keuze op 14 maart.[l]