Noord-Beveland is op weg naar de toekomst. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Noord-Beveland is op weg naar de toekomst. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Noord-Beveland aan de slag met toekomst

WISSENKERKE - Hoe zorg je dat kinderen in 2030 nog steeds goed onderwijs krijgen, wat doe je tegen de krimp en wat zijn de kwaliteiten van Noord-Beveland? Het zijn slechts een paar van de vragen die de gemeente in haar toekomstvisie wil beantwoorden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het startschot voor de toekomstvisie werd dinsdagmiddag gegeven in Kortgene. In de Stadspolderlaan plantte waarnemend burgemeester Letty Demmers in het nieuwe tiny forest, het eerste van Zeeland, een symbolische toekomstboom.

De gemeente gaat in maart in alle kernen tijdens zogenaamde toekomstateliers in gesprek met haar inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Op maandag 18 maart is er zo'n atelier in Zaal Onder de Toren in Wissenkerke, dinsdag 19 maart in het dorpshuis De Stadsweide in Kortgene, donderdag 21 maart in dorpshuis De Vriendschap in Kats, maandag 25 maart in De Brug in Colijnsplaat, dinsdag 26 maart in het Drenthehuis in Geersdijk en op woensdag 27 maart in dorpshuis Casembroot in Kamperland.

De avonden duren telkens van 19.30 uur tot 21.30 uur. Op deze dagen wordt er bovendien een toekomstboom in elke kern geplant.

Opmaat

De gemeente gebruikt alle opmerkingen tijdens de avonden voor de toekomstvisie. Het document moet alle facetten van het leven op Noord-Beveland beslaan. Centrale vragen zijn waar de gemeente in 2030 moet staan en hoe ze zich de komende tijd moet ontwikkelen. "We moeten weerbaar zijn ten opzichte van veranderingen", zei Demmers al in haar nieuwjaarstoespraak. "Niet achterover leunen en kijken naar de overheid. We moeten zelf, samen, de verantwoordelijkheid nemen om te werken aan ons Noord-Beveland, zodat we het als een goed rentmeester over kunnen dragen aan onze kinderen en kleinkinderen."

'We willen geen dubbel werk doen'

De toekomstvisie is ook een opmaat voor de omgevingsvisie, die elke gemeente moet maken in verband met de komst van de nieuwe omgevingswet in waarschijnlijk 2021.

De omgevingsvisie gaat vooral in op aspecten van de fysieke leefomgeving, zoals gebouwen, infrastructuur, water en natuur.

In beide plannen worden bestaande toekomstvisies zoals Rondom Colijnsplaat, Rondom Kamperland en de klimaatvisie verwerkt. "We willen geen dubbel werk doen."

Zomer

De toekomstvisie moet voor de zomer klaar zijn. Voor de omgevingsvisie heeft Noord-Beveland zich tot het einde van het jaar de tijd gegeven. Meer informatie is te vinden op de website www.noord-beveland.nl/toekomst.[l]