Carola in de nostalgische winkel in Kamperland. ARCHIEFFOTO
Carola in de nostalgische winkel in Kamperland. ARCHIEFFOTO Foto: Chocoladewinkel nr. 15

'Een beetje van nu en een beetje jaren '30'

KAMPERLAND – Klanten van Chocoladewinkel nr. 15 in Kamperland zijn vorige week getrakteerd op een gratis liefdeshart, omdat Marten en Carola Klop vierden dat hun chocoladewinkel tien jaar geleden op Valentijnsdag officieel werd geopend.

DOOR JESSICA ROVERS

In het afgelopen decennium is het assortiment van het authentieke winkeltje flink uitgebreid, van handgemaakte bonbons, truffels, parels, Zeeuwse chocoladespecialiteiten tot originele geschenken. “We hadden destijds ons huis gekocht met winkelbestemming”, vertelt Marten. “Vanaf de jaren ‘30 was hier een kleermakerswinkel gevestigd en wij wilden altijd al een winkeltje beginnen. Ik verzamel oude gebruiksvoorwerpen en door de chocolademallen die we hadden, kwamen we op het idee voor een chocoladewinkel. Daarnaast wilden we iets wat interessant was voor toeristen. Toen we begonnen wisten we helemaal niks van chocolade, maar nu is iets dat begon als hobby uitgegroeid tot een succes.”

Commentaar

Kenmerkend voor de winkel is de nostalgische inrichting. “We hebben de winkel teruggebracht naar de sfeer van de jaren ‘30. Mensen die hier binnen stappen, gaan als het ware even terug in de tijd.”

Volgens Marten is de kracht van de kleine winkel dat er alle tijd is voor mensen om rustig rond te kijken en een praatje te maken. “We zijn de winkel ook heel duidelijk begonnen met het idee dat we er niet rijk mee zouden worden. In het begin waren we beperkt open, maar al gauw kregen we commentaar als we zomers vanwege onze vakantie een paar weken dicht waren. We hadden naast de winkel beiden een baan, totdat op een gegeven moment de winkel zo goed ging lopen dat mijn vrouw haar baan als verpleegkundige opgaf om in de winkel te kunnen staan. Hierna ben ik parttime gaan werken om haar te ondersteunen. We houden van nostalgie en de romantische tijd van vroeger, een beetje van nu en een beetje van de jaren ‘30.”

Mossel

Marten en Carola proberen met hun winkel hun levensstijl uit te dragen. “We willen de winkel niet verder uitbreiden. We hebben er bewust voor gekozen veel thuis te kunnen zijn voor onze kinderen. Groei geeft ook stress. We willen gewoon leven en niet alleen maar werken. Dit willen wij iedereen ook graag meegeven: wees tevreden met de kleine dingen in het leven, zoals een goed stukje chocola. Wij verkopen een kwaliteitsproduct. Dat betekent dat je er maar weinig van nodig hebt om te kunnen genieten. We ontwikkelen onze producten zelf en elk jaar hebben we een nieuw chocolaatje, zoals bijvoorbeeld de chocolademossel, gevuld met karamel en zeezout. Carola verpakt alle bonbons in mooie dozen met gekleurde strikjes en lintjes. De klanten die hier komen, krijgen hierdoor echt een cadeautje mee. Het is hier net zoals vroeger; we willen mensen helpen, bedienen en blij maken.”