De noordzijde van de Grote Markt in vroeger tijden. Herkent u nog iets? FOTO J.J. QUIST
De noordzijde van de Grote Markt in vroeger tijden. Herkent u nog iets? FOTO J.J. QUIST Foto: J.J. Quist

Herkent u iets op deze Grote Markt?

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Van de Grote Markt in Goes zijn veel foto's gemaakt. Deze van de noordzijde is gemaakt door J.J. Quist (1846-1918). Hij was fotograaf en winkelier in Goes. Is er nu nog iets hetzelfde? En weten jullie iets van de fotograaf? Reacties kunt u mailen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Per post kan ook: Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt weer een Agrimarkt-waardebon met een exemplaar van De Spuije verloot.

Huis De Vos

De winnaar van de vorige foto is Janny de Kunder. Het ging om een foto van de gevelsteen van Huis De Vos in Goes. Peter Bolderman en Kit de Bruin noemen het adres Lange Kerkstraat 8 in Goes. De laatste denkt dat daar een familie Vos heeft gewoond. De Kunder zegt dat in dit pand in 1590 een koperslagerij heeft gezeten en later een goud- en zilversmederij.

Van het gemeentearchief kregen we de volgende tekst: "In de Grote Kerk ligt de grafzerk van Cornelis Corneliss alias de Vos, overleden 1554. Op deze steen is een familiewapen met een vos afgebeeld. Diezelfde vos is te vinden in de gevelsteen van 't Huis De Vos aan de Lange Kerkstraat 8. Met één opvallend verschil. De vos op de gevelsteen kijkt achterom. Hoe zit dat? Het huis is gebouwd in 1590 door Cornelis Mertsen. In het bestek staat dat een 'omkijckende vos, in witten steen gehouwen' geleverd zal worden. De eerste vrouw van Cornelis, Maycken (Maria) de Vos, overleed zes jaar daarvoor. Het kan bijna niet anders dan dat Cornelis haar zo wilde gedenken. De andere Cornelis, de Cornelis de Vos van de grafzerk, was een oom van Maayken."[l]