Op het terrein aan de Guldenroedestraat in Heinkenszand wordt straks sowieso niet geoefend, belooft de gemeente Borsele. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Op het terrein aan de Guldenroedestraat in Heinkenszand wordt straks sowieso niet geoefend, belooft de gemeente Borsele. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Borsele wil 'de beste plek' voor de brandweer

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele en de Veiligheidsregio Zeeland blijven bij hun standpunt dat de Guldenroedestraat in Heinkenszand de beste plek is voor een nieuwe brandweerpost. Dat zegt burgemeester Gerben Dijksterhui, die met zijn wethouders deze locatie vorige week officieel heeft aangewezen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Bij bewoners van de Hoefbladstraat, Clara’s Pad en Kruizemuntstraat sloeg het nieuws dat op het perceel aan de Guldenroedestraat een brandweerpost zou komen in als een bom. In een boze brief aan raadsleden schreven ze een paar weken geleden dat het proces volgens hen niet goed was verlopen en dat er onjuiste selectiecriteria waren gebruikt. “We zullen ons verzetten tegen de voorkeurslocatie van de Hoefbladstraat.”

Noordzak

Burgemeester Gerben Dijksterhuis vindt dat ze daartoe alle recht hebben, maar zegt dat de dertien mogelijke locaties zorgvuldig zijn bekeken. Na de eerste protesten zijn er bovendien nog enkele alternatieven bekeken, waarmee de inwoners waren gekomen. Zo is er onder meer gesproken met bouwbedrijf Rijk op bedrijventerrein Noordzak. “Hij wilde meedenken en -werken, maar uiteindelijk bleek dit geen haalbare kaart”, zegt Dijksterhuis. Zo’n bedrijfsverplaatsing zou de nieuwe brandweerpost namelijk ‘al snel een miljoen euro’ duurder maken. “En we hebben geen blanco cheque.”

Het gaat echter niet alleen om de financiën. Volgens de burgemeester is de Guldenroedestraat op meerdere punten de beste keuze. Een belangrijk punt is de zichtbaarheid. “Vrijwel alle posten in Zeeland zitten in woonwijken. Die zichtbaarheid helpt bij de preventieve taken.”

'Snel te bereiken in geval van nood'

Vrijwilligers uit Heinkenszand en ‘s-Heer Arendskerke kunnen snel bij de post zijn. “De leden uit ‘s-Heer Arendskerke komen nu met een busje naar de post aan de Stenevate. Dat wil je niet lang laten voortduren.”

De gemeente zegt dat bovendien de rekenmodellen laten zien dat het verzorgingsgebied van Heinkenszand, Nisse, ‘s-Heer Arendskerke en de A58 snel zijn te bereiken in geval van nood. “Ik snap dat omwonenden er moeite mee hebben, omdat ze dachten dat hier woningen zouden komen. Ik wil echter de beste plek voor de brandweer hebben. Dat is het grotere belang. Ik wil geen concessies doen aan de aanrijtijden, omdat elke seconde telt. Je bouwt zo’n post voor veertig jaar. Dat doe je niet op een niet-optimale locatie.”

Dijksterhuis hoopt dat omwonenden, ondanks de teleurstelling over de keuze en meningsverschillen, mee willen denken over de inrichting van het terrein.

Constructief

Hij hoopt dat ze samen 'tot iets constructiefs' kunnen komen. "We willen er alles aan doen om het gebouw zo goed mogelijk in de omgeving te passen. Het is een grotere kavel dan nodig zou zijn, zodat mensen straks niet tegen een grijze muur van steen aankijken. We willen er iets moois van maken, zowel voor de omgeving als voor de vrijwilligers.”

Volgens hem willen de brandweerlieden er ook alles aan doen om een goede buur te zijn. Op het terrein in Heinkenszand vinden geen oefeningen plaats en het gebouw wordt, buitenom uitrukken, alleen gebruikt voor vergaderingen. De vrijwilligers van deze post rukken tussen de 40 en 45 keer per jaar uit. Vorig jaar waren er daarvan acht in de nacht.

De gemeente hoopt in mei een kredietaanvraag voor de bouw te kunnen doen. Als de gemeenteraad daarmee instemt kunnen de procedures voor de nieuwe post in gang worden gezet.

Lidl

De brandweerpost aan de Guldenroedestraat komt in de plaats van de post aan Stenevate. Op deze locatie komt een Lidl-vestiging. In de tussentijd moeten de gemeente en Veiligheidsregio Zeeland op zoek naar een tijdelijke plek.[l]