Reinier Bakker, Loes Meeuwisse en Victor de Vries. FOTO EUGÈNE DE KOK
Reinier Bakker, Loes Meeuwisse en Victor de Vries. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Goes gaat spannend spoorweekend tegemoet

GOES - Hoewel er geen treinen rijden, is het dit weekend allesbehalve rustig in de omgeving van het station in Goes. Van donderdagavond tot en met zondagnacht werken tussen de 200 en 300 mensen aan de spooronderdoorgang op de Van Hertumweg. "Het is spannend", zegt projectleider Victor de Vries van de gemeente Goes. "Alles wat je nu niet doet, moet in het volgende treinvrije weekend gebeuren."

DOOR EUGÈNE DE KOK

En ook in het weekend van 12 tot en met 15 april heeft de aannemer slechts 72 uur de tijd, want Prorail staat niet toe dat er langer geen treinen rijden op het spoor.

Komend weekend treft aannemer Gebroeders De Koning uit Papendrecht alle voorbereidingen voor het weekend in april. Dan rijden gigantische Mammoet-trucks de twee spoordekken van 1000 en 1200 ton, die op een andere plaats op het terrein worden gebouwd, op zijn plaats.

Dan krijgt de spooronderdoorgang daadwerkelijk vorm. Wie nu langs het bouwterrein loopt of één van de luchtfoto’s bekijkt, ziet echter al hoe de onderdoorgang komt te lopen. Aan de kant van de Lijnbaan zie je de weg met een kromming naar beneden en onderdoor het spoor gaan. Aan de zijde van het Stationspark komt hij in een rechte lijn weer naar boven.

Militair

Dit weekend worden onder meer de rails verwijderd en teruggelegd, damwanden geplaatst, funderingspalen de grond in geboord, trekankers ingebracht en tal van grondwerkzaamheden verricht. “Voor elke fase van het weekend hebben we tekeningen gemaakt. Het is bijna een militaire operatie, omdat je met een enorm leger mensen op een gebied ter grootte van een voetbalveld loopt. Bovendien sta je onder grote tijdsdruk”, vertelt projectleider Reinier Bakker van Gebroeders De Koning.

Vanwege die tijdsdruk werkt de aannemer dit weekend ‘s nachts door. De gemeente heeft omwonenden en ondernemers in de buurt een paar weken geleden dan ook al gewaarschuwd voor overlast door trillingen, geluid en licht. “Helaas, maar het is niet anders. We moeten enorm veel werk verzetten. Dat we zo’n project realiseren met slechts drie van deze treinvrije weekends is eigenlijk onwaarschijnlijk”, aldus De Vries. “De overlast is hevig, maar kort.”

'Vanaf uitkijktoren is alles goed te volgen'

Volgens hem verlopen de contacten met de omgeving goed. Hij houdt omwonenden en ondernemers geregeld op de hoogte en ze kunnen te allen tijde binnenwandelen in het projectkantoor aan de Lijnbaan.

Wie dit weekend iets wil zien van de werkzaamheden moet niet het terrein oplopen, want zonder toegangspas heb je geen toegang. Wel kunnen belangstellenden meekijken vanaf een uitkijktoren van drie meter hoog die aan de zijde van het Stationspark, bij het huidige voetgangerstunneltje, verrijst.

Zeeuwse klei

Je moet dan wel voor zondag komen. “Als het goed is zie je maandag niets meer van wat we in het weekend hebben gedaan.” Als je geïnteresseerd bent in de bouw kun je je hart ophalen. “Het is een mooi project”, zegt Stan Sontrop van Prorail. “De Zeeuwse klei maakt het ons af en toe best lastig. Dit is ook bijzonder, omdat het midden in de stad is. Vaak zijn wij in de middle of nowhere bezig. Vanwege de locatie wil de gemeente dat we veel aandacht hebben voor de omgeving. Dat zorgt voor een uitdaging.”

Opknapbeurt

De naam van de spooronderdoorgang is al bekend: Terwellegang. Als alles goed is, is het megaproject in de eerste helft van volgend jaar grotendeels klaar. Auto’s en fietsers kunnen dan onderdoor het spoor rijden. Daarna heeft de aannemer nog enkele maanden nodig voor de overige werkzaamheden.

Naast de onderdoorgang gebeurt er namelijk veel meer in het gebied. Zo komen er twee nieuwe rotondes, krijgen het Poelplein en het stationsgebied een opknapbeurt, wordt het parkeerterrein verplaatst en de spoorwegovergang op de Van Hertumweg afgebroken. Meer informatie over het project is te vinden op www.goesbeterbereikbaar.nl.[l]

De spooronderdoorgang op de Van Hertumweg. LUCHTFOTO PETER SNELTJES