Lizzie, Ruby, Nina en Luna bij hun beeld, gebaseerd op Paul Gauguin. FOTO JESSICA ROVERS
Lizzie, Ruby, Nina en Luna bij hun beeld, gebaseerd op Paul Gauguin. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

Paul Gauguin op bezoek in tropisch bos

GOES – In het tropisch bos van Omnium is vorige week een tentoonstelling geopend van eerstejaars leerlingen kunst en cultuur van Het Goese Lyceum. De kunst van Paul Gauguin vormde het uitgangspunt. Aan de hand van zo'n 55 beelden hebben de leerlingen zijn werk tot leven gebracht.

DOOR JESSICA ROVERS

In totaal hebben ruim honderd leerlingen meegewerkt aan het project. Coördinator Daphne Koelma heeft het project inhoudelijk vormgegeven, samen met Mariëlle Wisse, sectievoorzitter Nederlands, en docenten Talitha Francke en Ilja van Rijswijk. “Het project heeft als doel om taal als kunstdiscipline een sterkere poot te geven in het kunst- en cultuuraanbod op school. We hebben geprobeerd om kunst en taal met elkaar te verbinden.”

Voor de projectweek kregen de leerlingen tekenles in het tropisch bos en maakten ze een woordspin van alle indrukken. Hierna kregen ze een masterclass poëzie van Anna de Bruyckere, stadsdichter van Middelburg. Hun zelfgeschreven poëzie werd tijdens de projectweek toegepast op andere kunstvormen. Zo werden teksten gebruikt bij een beeldgedicht, een driedimensionaal beeld, als songtekst in een muziekstuk, op het toneel als improvisatietheater en voor levensgrote figuren, die geïnspireerd zijn door het werk van kunstenaar Gauguin. Naast de beelden zijn in de ruimte onder het bos poëzievertellingen van de leerlingen te zien.

Positief

Als het aan Koelma ligt wordt er de komende jaren ingezet op de verbinding tussen de verschillende disciplines. “De tentoonstelling zou nog meer verweven kunnen worden met taal, maar ik vind het nu al meer één geheel dan dat het eerder was. Het volgt elkaar beter op en dezelfde teksten zijn steeds als basis gebruikt. We hebben veel positieve reacties gehad van de leerlingen. Ze hebben met veel plezier gewerkt.”

Elise Verburg en Jens van 't Westeinde beamen dat. “We hebben dingen gedaan die we normaal niet doen”, zeggen zij. “Vooral het improvisatietheater was heel grappig want we moesten allemaal dingen verzinnen.” Elise vond het maken van de beelden het leukst. “Ik vind het leuk om mijn creativiteit ergens in te stoppen. Ik vind het heel knap hoe Gauguin schildert, maar zou het niet zelf ophangen.”

Schilderijen

Ook Lizzie, Ruby, Nina en Luna vinden Gauguin niet super. “We hadden nog nooit van hem gehoord, maar hij maakt wel mooie schilderijen met veel kleur.” Lizzie vertelt dat zij heeft geleerd hoe mooi bloemen en planten kunnen zijn. Luna heeft geleerd om gedichten in beelden om te zetten. “Ons gedicht 'liefde' hebben we uitgebeeld als bruiloft met bloembogen en een roze loper.” Het werk van de leerlingen is tijdens de voorjaarsvakantie te zien in het tropisch bos van Omnium.[l]