Knooppunt De Drie Klauwen in aanbouw. FOTO EUGÈNE DE KOK
Knooppunt De Drie Klauwen in aanbouw. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Zeeland staat er na tropenjaren weer goed voor

Het zijn zeker niet de makkelijkste jaren geweest voor het provinciebestuur. Ze heeft veel voor haar kiezen gekregen: financiële moeilijkheden, een bestuurlijke crisis rondom de Sloeweg, het welles-nietes-spel over de marinierskazerne en het zich voortslepende Thermphos-dossier. Het zijn slechts een paar van de onderwerpen die bestuurders en politici bezig hebben gehouden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Wat je politieke voorkeur ook is, je kunt moeilijk zeggen dat de provincie er nu slechter voorstaat dan vier jaar geleden. Waar ze in de eerste twee jaar af en toe op de rand van een faillissement leek te balanceren, lijkt het nu zeker in financieel opzicht weer voor de wind te gaan. De begroting is dankzij een paar forse ingrepen op orde, de reserves herstellen zich beetje bij beetje en er is eindelijk een oplossing voor de sanering van het terrein van fosforfabriek Thermphos.

Ambitieus

Mede dankzij het geld dat de provincie na het rapport van de commissie Balkenende heeft gehad en de daaropvolgende regiodeal zijn er zelfs tientallen miljoenen vrijgekomen om te investeren. Het gaat onder meer naar een nieuwe opleiding op het University College Roosevelt, ambitieuze projecten op het gebied van duurzame energie, het onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen, de Zeeuwse havens en de kwaliteit van de kust. Alle investeringen moeten de Zeeuwse economie toekomstbestendig maken.

Ook op andere gebieden is de afgelopen jaren veel gedaan. Een groot onderwerp was de kustvisie, waarin alle overheden en belanghebbenden hebben afgesproken wat voortaan nog wel en niet meer kan in de kuststrook. Verder is er veel geld gestoken in breedband internet in het buitengebied, is er een veilig vrijliggend fietspad bij Oud-Vossemeer en is Zeeland een vijf sterren fietsprovincie, een titel die (nog) meer toeristen en dagjesmensen moet aantrekken.

Crisis

Is alles goed gegaan? Nee, niet alles. De ergste crisis beleefde dit college van Gedeputeerde Staten al aan het begin van haar bestuursperiode. Nadat hij had verzwegen dat de verdubbeling van de Sloeweg tientallen miljoenen euro’s duurder zou uitvallen moest Kees van Beveren het veld ruimen als gedeputeerde. “Ik zie een opeenstapeling van besluiten in een traject van jaren, die in de context begrijpelijk waren, maar in combinatie verkeerd hebben uitgepakt”, zei hij in een verklaring over zijn aftreden. “Dat heeft diepe wonden geslagen”, zegt CDA-fractievoorzitter Hannie Kool-Blokland in het provinciale tijdschrift ‘Gebundeld’.

Van Beveren werd vervangen door Jo-Annes de Bat en na meerdere mea culpa’s en een diepgaand onderzoek naar de oorzaken van de gigantische misrekening kwam alles weer in een rustiger vaarwater. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan kruispunt De Drie Klauwen, de verbinding met drie viaducten tussen de Sloeweg, Westerscheldetunnelweg en Bernhardweg. Als dat in de loop van dit jaar is afgerond is de verdubbeling van de Sloeweg klaar. “Een kroon op de verbinding tussen Zeeland en Vlaanderen”, noemt SGP-fractievoorzitter Goos Roeland het.[l]