Letty Demmers heeft de eerste toekomstboom in Kortgene geplant met Dilshaad Gluvers en Anne Dijkhuizen. FOTO COBY WEIJERS
Letty Demmers heeft de eerste toekomstboom in Kortgene geplant met Dilshaad Gluvers en Anne Dijkhuizen. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Noord-Beveland vraagt hoe inwoners toekomst zien

WISSENKERKE - Noord-Beveland staat in het teken van de toekomst. In elke kern kan jong en oud de komende dagen meepraten over hoe het eiland er in 2030 uit moet zien. “Je moet oppassen dat je geen verlanglijstje maakt”, zegt burgemeester Letty Demmers. “Door goed door te vragen moet duidelijk worden welke gevolgen bepaalde keuzes hebben.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

De gemeente heeft de dagen van maandag 18 maart tot en met woensdag 27 maart omgedoopt tot de week van de visie. Op basisscholen denken kinderen na over de toekomst, medewerkers van bureau Futureconsult ondervragen mensen over wat zij wel en niet willen zien op Noord-Beveland en in alle kernen zijn er zogenaamde toekomstateliers. Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties gaan daar met de gemeente in gesprek over de komende jaren.

IJkpunt

Waarnemend burgemeester Letty Demmers moet alles in goede banen leiden. Een van haar belangrijkste opdrachten, zo niet de belangrijkste, die ze kreeg toen ze vorig jaar begon, was het maken van deze overkoepelende visie. “Je kunt het zien als een ijkpunt voor de gemeente”, legt ze uit. “Het moet een stuk zijn dat de komende jaren op allerlei manieren handvatten biedt en zorgt voor steady beleid. Daarom willen we het nu in één keer goed doen.”

Dat de visie een opmaat zou zijn naar herindeling is niet waar, benadrukt ze. “Het voortbestaan van deze gemeente heeft niets te maken met het aantal inwoners. Het is alleen belangrijk of je aan je bestuurstaken kunt voldoen. Hoe we dat kunnen doen, daarover moeten we het met elkaar hebben. Als je niks doet, komt de provincie op een gegeven moment sowieso om de hoek kijken.”

'Vijftien minuten de tijd voor alles wat fout gaat'

Demmers wil de toekomstvisie, die als basis dient voor de omgevingsvisie en profielschets voor de nieuwe burgemeester, met inwoners en ondernemers maken. “We willen ze niet alleen het gevoel geven dat hun mening ertoe doet, maar dat ook laten zien. We koppelen alles terug.” Demmers is niet bang dat de ateliers een kippenhok worden. “We ruimen aan het begin vijftien minuten in voor alles wat niet goed gaat. Daarna willen we het samen hebben over de toekomst.”

Akkerbouw

Volgens haar is het belangrijk dat mensen weten dat alle keuzes gevolgen hebben. “Als je zegt dat rust en ruimte het belangrijkste zijn, kan dat betekenen dat jonge gezinnen op den duur wegtrekken. En dat heeft weer gevolgen voor scholen en andere voorzieningen. Als mensen het toerisme een halt willen toeroepen, dan moeten we op zoek naar andere economische dragers. En welke dan? Akkerbouw? Daar zitten ook weer haken en ogen aan. Door goed door te vragen, moeten we te weten komen wat onze inwoners echt willen.”

Avonden

De toekomstateliers zijn op maandag 18 maart in Zaal Onder de Toren in Wissenkerke, dinsdag 19 maart in het dorpshuis in Kortgene, donderdag 21 maart in dorpshuis De Vriendschap in Kats, maandag 25 maart in De Brug in Colijnsplaat, dinsdag 26 maart in het Drenthehuis in Geersdijk en op woensdag 27 maart in dorpshuis Casembroot in Kamperland. De avonden duren telkens van 19.30 uur tot 21.30 uur. Op deze dagen wordt er in elke kern bovendien een toekomstboom geplant. De toekomstvisie moet rond de zomer klaar zijn. De gemeenteraad stelt hem waarschijnlijk in september vast. “En vervolgens moeten we aan de hand van het document de komende jaren onze koers uitzetten.”

Meer informatie

Meer informatie over de komende weken is te vinden op www.noord-beveland,nl/toekomst.[l]