De jachthaven van Wolphaartsdijk. FOTO DNA BEELDBANK/BEN BIONDINA
De jachthaven van Wolphaartsdijk. FOTO DNA BEELDBANK/BEN BIONDINA Foto: DNA/Ben Biondina

'Wolphaartsdijk kan een grote trekpleister zijn'

WOLPHAARTSDIJK - Moet Wolphaartsdijk blijven zoals het is of moet het de toeristische hotspot worden, die het volgens ondernemers en bestuurders zou kunnen zijn? Het is de vraag die de gemeente Goes met haar toekomstschets recreatiezone Wolphaartsdijk voorlegt aan inwoners, ondernemers en raadsleden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De schets is de voorlopige uitkomst van een jarenlang proces. De provincie betitelde Wolphaartsdijk in 2010 al als een toeristische hotspot. Sindsdien is er wel wat gebeurd op toeristisch en recreatief gebied, maar een hotspot is de kern aan het Veerse Meer nog zeker niet. “Ik vind het een ontzettend mooi plekje”, zegt wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes. “Het Zeeuwse licht is beroemd. Altijd als ik in Wolphaartsdijk ben, heb ik het gevoel dat het licht daar ook echt anders is. Ik vind het heel bijzonder om er te zijn.”

Opwaarderen

Ze denkt dat het dorp ‘een oppepper’ kan gebruiken. “Het toerisme in Zeeland blijft toenemen, kijk alleen naar het groeiende aantal Belgen dat naar onze provincie komt.” Wolphaartsdijk kan daar een graantje van meepikken, veel meer dan ze nu doet. “Het dorp een echte trekpleister zijn. Het gebied heeft veel meer kwaliteiten dan we er nu uithalen. Daarom willen we het opwaarderen.”

Zwembad

De gemeente gaat zelf geen campings of hotels bouwen. De bal ligt bij de ondernemers in de recreatiezone, de strook langs het Veerse Meer. Mede dankzij hun vragen en ideeën ligt de schets er nu. Watersportwinkel Zuidschor is één van die ondernemers met grootse plannen. Ze wil op haar locatie aan de Zandkreekweg 66 duurzame recreatie-appartementen bouwen met een restaurant, zwembad, een watersportwinkel en een gebouw waar toeristen fietsen en boten kunnen huren.

Daarnaast loopt er een ondernemer rond met een in het oog springend plan om in de Zuidvlietpolder buitendijks dijk- en waterlodges te bouwen. Als deze er eenmaal zouden staan en veel worden verhuurd zou hij er ook nog een aantal binnendijks willen ontwikkelen.

Verder wil Camperpark Zeeland de bestaande parkeerplaats bij Schelphoek ombouwen tot een camperpark met honderd plaatsen. Het park zou de campereigenaren uitzicht bieden op het Veerse Meer. “Het gebied is ruim genoeg voor honderd plaatsen en de vraag naar zulk soort overnachtingsmogelijkheden is groot”, legt Meeuwisse uit.

Entree

Ze benadrukt dat van de gemeente ook het een en ander wordt verwacht. Zo verdient het dorp een betere entree, zegt ze. “En de meest logische entree van het gebied is de Veersteiger”, zegt ze. De wethouder voegt toe dat de steiger dit jaar wordt opgeknapt. Een subsidie van 150.000 euro voor de klus is toegezegd door Brussel.

Daarnaast moet er meer parkeergelegenheid komen in de recreatiezone en is een reconstructie van de Veerweg noodzakelijk, omdat zowel automobilisten als fietsers als wandelaars veilig gebruik moeten kunnen maken van de weg. Ze denkt aan een trottoir en een haag om de Veerweg te versmallen. “Dat is iets waarmee je lang bezig bent”, aldus Meeuwisse.

Het is sowieso een plan van de lange adem, waarschuwt ze. “Waar het kan, willen we echter wel tempo maken.” In februari is het document in dorpshuis De Griffioen voorgelegd aan inwoners van Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge. Het was zo druk tijdens deze avond dat de gemeente heeft besloten een tweede bijeenkomst te organiseren, voordat de raad een besluit neemt over de toekomstschets. “We willen dat iedereen de kans krijgt om kennis te nemen van de plannen en om uitleg te vragen”, aldus Meeuwisse. Een datum en locatie worden zo snel mogelijk bekend gemaakt.

Een van de raadscommissies in de gemeente Goes praat donderdag al wel over de toekomstschets recreatiezone Wolphaartsdijk. Deze vergadering begint om 20.00 uur in het stadskantoor.[l]