Dook Noij tijdens de presentatie van de uitslagen van de  enquête. FOTO WERKGROEP DORPSVERNIEUWING HEINKENSZAND
Dook Noij tijdens de presentatie van de uitslagen van de enquête. FOTO WERKGROEP DORPSVERNIEUWING HEINKENSZAND Foto: Werkgroep dorpsvernieuwing Heinkenszand

Inwoners Heinkenszand willen dorpshart

HEINKENSZAND - Inwoners van Heinkenszand missen een dorpshart. Dat is de belangrijkste conclusie uit een enquête van de werkgroep dorpsvernieuwing. “Het is voor ons een trigger om hieraan te werken”, zegt Dook Noij van de werkgroep.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dook Noij heeft een goed gevoel overgehouden aan het maken van de enquête. HZ-studenten hebben vragenlijsten verspreid en dorpelingen ondervraagd over wat ze wel of niet willen in Heinkenszand. Woensdagavond kwamen zo’n vijftig mensen luisteren naar de uitslagen. Zij werden daarnaast warm gemaakt om mee te werken aan het B2030-project in Heinkenszand, het project dat Borselse dorpen toekomstbestendig moet maken. “Het was een doorstart”, zegt Noij, doelend op het project dat in Heinkenszand dood leek te bloeden. “Het proces liep hier niet zo goed als in andere kernen. Misschien omdat Heinkenszand wat groter is of omdat het, toen we begonnen, voor de gemeente nog nieuw was. Het leek in ieder geval moeite te kosten.”

Conclusie na woensdag is echter dat door de enquête B2030 nieuw leven is ingeblazen. “Meerdere mensen hebben zich aangemeld. Dat is een opsteker.” Met de gemeente is afgesproken dat er in april een vervolg komt waar de werkgroepen meer vorm moeten krijgen.

Centraal

Dat laatste was niet het hoofddoel van de enquête. De werkgroep dorpsvernieuwing wilde in de eerste plaats te weten komen of er behoefte is aan een dorpshart. “Dat blijkt overduidelijk uit de antwoorden”, zegt Noij. “Mensen willen een centrale plek, waar je een dorpshart, winkels en horeca hebt. Ik vind het heel bijzonder dat Heinkenszand, het grootste dorp, nog niet zo’n voorziening heeft” Het gebouw van R&B Wonen zou een centrale plek kunnen zijn, eventueel in combinatie met starterswoningen. “Het is de moeite waard om het te onderzoeken. Dit is hét moment om het in gang te zetten.”

'We gaan in de nieuwe opzet meer samenwerken'

Naast een dorpshart willen inwoners meer aandacht voor verkeersveiligheid, parkeren en meer speelruimte, groen en bankjes. Noij denkt dat veel kan worden gerealiseerd als inwoners zich inzetten voor het B2030-project. “We gaan in de nieuwe opzet meer met elkaar samenwerken. Voorheen waren de werkgroepen eilandjes. Nu willen we elkaar helpen. Daarnaast willen we dat de gemeente nauw betrokken blijft, zodat het proces goed blijft lopen.”

Meehelpen?
Wie een handje mee wil helpen of -denken kan zich aanmelden door een mail te sturen naar info@borsele.nl of inwonersonderzoekheinkenszand@gmail.com.[l]

De seniorenraad en Bibliotheek Oosterschelde organiseren de komende weken digitale miniworkshops. Tijdens de inloopochtenden op donderdagochtend in de bibliotheek in Heinkenszand besteden de vrijwilligers vanaf 10.45 uur telkens aandacht aan een ander digitaal onderwerp. Thema’s die centraal staan zijn het ordenen van documenten en mappen maken (14 maart) en adresbestanden maken in Excel op 28 maart. Ook in het tweede kwartaal vinden deze miniworkshops plaats.