Dick van der Velde. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Dick van der Velde. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

'Mogen best wat trotser zijn op Zeeland'

GOES - Kandidaat-gedeputeerde Dick van der Velde van de VVD vindt dat Zeeland de komende jaren aan zijn imago moet blijven werken. Als de liberalen na de verkiezingen weer in het college van Gedeputeerde Staten komen, ziet hij dat als één van de belangrijkste opgaven.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het is misschien geen verrassende, maar wel een opmerkelijke (aanstaande) terugkeer van Dick van der Velde. De voormalig horecaondernemer heeft van 2006 tot en met 2015 in de gemeenteraad van Goes gezeten, waarvan de laatste jaren als fractievoorzitter. Hij is daarnaast sinds 2009 ondernemersmanager in de gemeente Veere en sinds 2015 als projectmanager vrijetijdseconomie in dienst van Economische Impuls Zeeland. “Ik heb mede door mijn werk een groot netwerk opgebouwd en ik heb de nodige mensenkennis. Dat is handig als politicus. Je hebt er in ieder geval nooit last van”, lacht de Goesenaar.

Hoewel hij in 2015 afscheid nam van de lokale politiek heeft hij een terugkeer nooit uitgesloten. Hij was blij dat hij werd gekandideerd als opvolger van VVD-gedeputeerde Carla Schönknecht, die met pensioen gaat. “Ik heb er natuurlijk wel over moeten nadenken. Het is best een belasting en de provinciale politiek is me wat vreemder dan de gemeentepolitiek. Dat zal wennen zijn, maar met deze kandidaten voor de staten denk ik dat het snel zal gaan”, zegt hij. “Ze zeggen wel eens dat het lang duurt voor je in Middelburg iets voor elkaar krijgt, maar dat valt volgens mij best mee. Soms snap ik het ook. Ik ben er, ook door mijn werk, aan gewend dat sommige zaken nu eenmaal tijd nodig hebben. Ik vind dat je realistisch moet blijven.” Als de VVD het nieuwe college haalt, hoopt Van der Velde dat hij de provinciale politiek dichter bij de Zeeuwen kan brengen. “Wat we doen, wil ik in gewone taal neerzetten”, zegt hij. “Ik denk dat ik dat ook kan. De afgelopen jaren heb ik door mijn werk veel contacten met bestuurders én ondernemers. Dat vertalen gaat me redelijk goed af.”

Volgens de inwoner van Goes liggen er de komende jaren genoeg taken op het bord van de provincies. De energietransitie is een belangrijke, net als het verbeteren van de infrastructuur en het gezond houden van de financiën. “Daar moeten we goed op blijven letten.” In het imago van Zeeland schuilt volgens Van der Velde echter de grootste opgave. “Op de arbeidsmarkt komen we op allerlei gebieden mensen te kort. We moeten duidelijk zien te maken dat Zeeland echt een geweldige plek is om te wonen én werken. Dat is misschien een moeilijke boodschap, maar ik weet het zelf als geen ander. Ik ben hier als militair gestationeerd en nooit meer vertrokken. We hoeven ons niet op de borst te kloppen, maar we mogen best wat trotser zijn op Zeeland en het verder vertellen.”[l]