100-jarig jubileumconcert COV Goes in 2018.
100-jarig jubileumconcert COV Goes in 2018. COV Goes

Voorjaarsconcert COV Goes

KLOETINGE - Op zaterdag 23 maart verzorgt de Christelijke Oratorium Vereniging Goes een voorjaarsconcert in de Geerteskerk te Kloetinge.

Op het programma staan de ‘Litaniae de venerabili altaris Sacramento’ KV243 van W.A. Mozart en het ‘Stabat Mater’ van J. Haydn. Het werk wordt uitgevoerd door het koor en vier solisten met begeleiding van continuo-orgel en orkest, onder leiding van dirigent Aleida Post.

Weense Klassieken

De Christelijke Oratorium Vereniging Goes (COV Goes) brengt in de lijdenstijd, een periode van 40 dagen voor Pasen, twee werken van de ‘Weense klassieken’ ten gehore.

De ‘Litaniae de venerabili altaris Sacramento’ van Wolfgang Amadeus Mozart is de laatste van zijn vier litanieën, die hij in dienst van de prins-aartsbisschop Colloredo in Salzburg schreef. Het orkest speelt in deze veelkleurige litanie zowel een ondersteunende rol als een actieve partij in het dramatisch verklanken van de woorden uit het lijdensverhaal. Dit werk geeft uitdrukking aan de “dankzegging voor de grote gave”, het lichaam van Christus, gesymboliseerd door brood en wijn.

Een tijdgenoot van Mozart, Joseph Haydn, schreef negen jaar eerder zijn ‘Stabat Mater’, dat in 1767 werd uitgevoerd op Goede Vrijdag in het slot Esterházy. Haydn was bij dit Oostenrijks-Hongaars vorstenhuis werkzaam als dirigent en hofcomponist. Het stuk sluit stralend af met een fuga: Paradisi Gloria (het hemels paradijs).

Medewerkenden

Aan het voorjaarsconcert van de COV Goes op 23 maart werken mee: Nienke Oostenrijk, sopraan; Myra Kroese, alt; Jeroen de Vaal, tenor; Robbert Muuse, bas; Arjen Leistra, continuo-orgel. De orkestbegeleiding wordt uitgevoerd door het Holland Symfonie Orkest. Het geheel staat onder leiding van dirigent Aleida Post.        

Het koor heeft rond de vijfenzestig leden en verzorgt elk jaar een of twee concerten. Naast oratoria en missen worden ook kleinere werken uitgevoerd. Sinds november 2018 staat de COV Goes onder directie van Aleida Post. Koor en dirigent nodigen u van harte uit deze prachtige muziek mee te beleven in de voorbereidende weken naar het Hoogfeest van Pasen.

Informatie

Voorjaarsconcert door COV Goes, 23 maart in de Geerteskerk, Geertesplein 24, 4481 AN Kloetinge. Aanvang: 20.00 uur. Kerk open: 19.15 uur. Toegangskaarten verkrijgbaar via de website www.covgoes.nl en bij Boekhandel de Koperen Tuin, Keizersdijk 16 Goes. Toegangskaarten t/m 18 jaar, alleen verkrijgbaar in de kerk.[l]