Carla Schönknecht en Anja Slenter bij het bouwbord op de parkeerplaats van het Banjaardstrand. FOTO EUGÈNE DE KOK
Carla Schönknecht en Anja Slenter bij het bouwbord op de parkeerplaats van het Banjaardstrand. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'We hopen dat dit het begin is van meer'

KAMPERLAND - Op de parkeerplaats bij het Banjaardstrand in Kamperland hebben gedeputeerde Carla Schönknecht en wethouder Anja Slenter van de gemeente Noord-Beveland vrijdag het startschot gegeven voor een flinke opknapbeurt. "Deze parel blinkt straks weer."

DOOR EUGÈNE DE KOK

Voor de start van het zomerseizoen moet het gebied tussen de parkeerplaats en de duinen zijn opgefrist. BIj het Banjaardstrand, volgens Anja Slenter één van de parels van Noord-Beveland, komen onder meer een nieuwe trap, een looproute waar fietsers en voetganger beter van elkaar zijn gescheiden, een kronkelend beleefpad, bankjes en hagelnieuwe, zelfreinigende toiletten.

Bolderkar

Daarnaast wordt het gebied beter toegankelijk voor mensen met een beperking en gezinnen met een kinderwagen of bolderkar en als kers op de taart komt er een 360 graden-verrekijker te staan. Via deze spotter maken bezoekers kennis met de historie van het gebied en de verhalen over het water in de streek.

Tot slot wordt de vindbaarheid van het strand bij Kamperland veel beter. Er komen andere duidelijke wegwijzers. “We hopen dat dit het begin is van veel meer, van een grote kwaliteitsslag”, zei Slenter voor de onthulling van een bouwbord op de parkeerplaats. “Daarvoor zullen we wel weer met alle belanghebbenden om tafel moeten. Dat maakt het een lang proces, dus we moeten ons eerst hier op richten. Dat we nu al beginnen zorgt in ieder geval voor een enorme impuls.”

De opknapbeurt wordt deels betaald met geld van de Regiodeal Zeeland, miljoenen uit Den Haag dat in de provincie mag worden besteed. Schönknecht was blij dat het project in gang werd gezet. “Ik vind het een bijzondere dag. We hebben twee jaar met heel veel partijen gesproken over de kustvisie”, zei de provinciebestuurder.

'We zijn ermee aan de slag gegaan'

In de kustvisie hebben de Zeeuwse overheden en belangenorganisaties beschreven wat wel en niet kan in de kustgebieden.

Er is bijvoorbeeld afgesproken om de natuur de ruimte te geven, de kwaliteit van de kustgebieden te bewaken en geen nieuwe huisjes meer op het strand of in de duinen te bouwen. “De visie ligt er sinds vorig jaar en ik heb nu al regelmatig de vraag gehad of het bij praten was gebleven. Nee, we zijn ermee aan de slag gegaan. Dit is een eerste stap op weg naar uitvoering van de kustvisie.”

Ruiken

Volgens haar zorgt de opknapbeurt voor meer sfeer en beleving. “Neem het beleefpad”, noemde ze een voorbeeld. “Zeeland is ontzettend mooi, maar je moet het ook ruiken en voelen. Dat kun je op zo’n pad.”[l]